Medyadaki reklamlarda karşılaşılan mantıksal uygunsuzluklar
The logical non-conformities encountered in advertisement in the media
- Tez No: 333279
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Reklamcılık, Philosophy, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Mantık Yanlışları, İhtiyaçlaştırma, Kapitalizm, Bilinçli Tüketim, Advertising, Logical Fallacies, Creating a Need, Capitalism, Conscious Consumption
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Reklam bir ikna etme işidir. Arz edileni satın almanın, mantıklı ve gerekli bir şey olduğuna tüketiciyi inandırma çabasıdır. Maalesef bu çaba bilinçsiz tüketim alışkanlıklarının oluşmasına neden olabilmekte ve tüketim eğilimini hızlandırabilmektedir.Satılmak istenen ile hedef kitle arasında bir pazarlama iletişimi görevi üstlenmiş olan reklam, ürün veya hizmetlerin tanıtılması ve satışının artırılmasında, dahası tüketicinin neye ihtiyacı olduğunu belirleme konusunda da söz sahibidir. Reklam, alışverişe çıkmış olan bir tüketiciye, önceden satın alma düşüncesinde olmadığı bir ürün veya hizmeti satın aldırabilmektedir. Piyasadaki ürün ve hizmetler arasında tercih değiştirici etkide bulunabilen reklam, tüketicinin kalite algısına da yön verebilmektedir.Günümüzde medyanın sahip olduğu geniş imkânların da desteğiyle reklamlar, bütün bir topluma hitap edebilmekte ve reklamın en yüksek etkiye ulaşabilmesi için reklamcılar tüm yeteneklerini sergilemektedirler. Reklamcılar, kitleleri ikna ederek arz edilen ürün veya hizmetin ihtiyaçlaştırılması için bir ekip halinde var güçleriyle çalışmakta, hukuki, ahlaki ve mantıksal sorumluluklarını dahi arka plana itebilmektedirler. İhtiyaçların belirlenmesi ve satın alma tercihlerinin tümden kontrol edilmesi konusunda bu kadar istekli, bu kadar işini titizlikle yapan uzmanlaşmış bir grup karşısında dikkatli ve bilinçli olmamak ise sömürülmeye açık hale gelmek demektir.Bilinçli tüketici olmanın sorumluluğundan öte bir zorunluluk haline geldiği bu dönemde satıcı ile müşteri arasındaki en etkili iletişim kanalı olan reklamın, yanıltıcılığının önlenmesi ve onda açık ya da örtük olarak bulunan mantıksal tutarsızlık, belirsizlik, boşluk yahut gevşeklik gibi uygunsuzlukların görülebilmesi bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazanılması açısından büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Advertising is a matter of convincing. It is an attempt to persuade the customer that it is logical and necessary to purchase what is offered. Unfortunately, this attempt may cause the formation of unconscious consumption habits and accelerates the tendency to consume.Advertising, which has the function of marketing communication between the target group and product on sale, has a corner on the market to introduce a product or services and increase their sale and also to determine what the customer needs. It may lead a customer in the shopping to buy a product or service which is not in his mind before. Advertising, which affects the customer to change his opinion between products or services, may shape the quality of perception of the customers.The ads, thanks to wide opportunities of media today, have been appealing the whole society and the advertisers have been showing all their talents to influence the customer in the best way. In order to make the offered product or service needed by convincing the target group, the advertisers have been working as a team with all their power and also may ignore their legal, moral and logical responsibilities. In front of such perfectly working expert group who determines the necessities and who is so eager to fully control our buying preferences, it means to be open to be exploited if you aren?t careful and conscious consumer.It is very crucial to gain conscious consumer habits by recognizing open or hidden non-conformities of the ads such as logical inconsistency, ambiguity, gap or looseness to prevent the delusiveness of the ad which is the most effective channel of communication between the seller and the customer in an era where it has become obligation rather than responsibility to become conscious consumer.