Seyitömer Höyük Erken Tunç Çağı boğa kültü
Bull cult of Early Bronze Age at Seyitömer Mound
- Tez No: 605756
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NEJAT BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Erken Tunç Çağı, boğa figürini, kutsal ocak, SeyitömerMound, Early Bronze Age, bull figurine, sacred oven
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi sahasında bulunan Seyitömer Höyük'te Erken Tunç Çağı Boğa Kültünü anlamak için kazı çalışmaları neticesinde bulunan boğa figürinleri ve ocaklar incelendi. Seyitömer Höyük konumu gereği, Anadolu ile Mezopotamya arasındaki köprünün önemli ayaklarından biri olduğunu gösteren buluntular içermektedir. Özellikle Seyitömer Höyük ETÇ III B evresine ait saray yapısı içinde ele geçen mühürler ve beraberindeki diğer buluntular (metal iğneler, boncuklar) Mezopotamya ayağını, ETÇ III tabakasına ait mimari öğelerden biri olan ocaklar ise Batı Anadolu ayağını oluşturan öğeler arasındadır. Seyitömer Höyüğün bu denli stratejik bir durak konumuna sahip olmasının temelini ise ETÇ III tabakalarında yoğun olarak karşımıza çıkan kalıplar, fırınlar ve atölyelerde üretilen yoğun seramik üretiminin oluşturduğunu söylemek mümkündür. Çalışma kapsamında incelenen boğa figürinleri ve ocaklar, Seyitömer Höyük ETÇ III tabakasında bir boğa kültünün varlığından bahsetmek için yeterli veriyi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to understand the Early Bronze Age Bull Cult in the Seyitömer Mound which is within the boundaries of the reserve area of Kütahya, Çelikler Seyitömer Electricity Production Inc, in consequence of excavations it is examined to bull figurines and quarries in places. Due to its location, Seyitömer Mound contains finds showing that it is one of the important legs of the bridge between Anatolia and Mesopotamia. Especially the seals found in the palace structure belonging to the Early Bronze Age III B phase of Seyitömer Mound and the other finds (metal needles, beads) are among the items of Mesopotamia Especially the Mound found in the palace structure belonging to the Early Bronze Age III B phase of Seyitömer Mound and the other finds (metal needles, beads) are among the items of Mesopotamia also, one of the architectural elements of the Early Bronze Age III layer, the hearths are among the elements that make up the West Anatolian foot. It is possible to say that Seyitömer Mound has such a strategic stance as the basis for the production of dense ceramics produced in dense molds, kilns and workshops in the Early Bronze Age III levels. The bull figurines and kilns examined in the study constitute enough data to mention the presence of a bull cult in the Early Bronze Age III layer of the Seyitömer Mound.