Hadis literatüründe Emâlîler ve Ebu'l-Fazl İbnu'ş-Şıhne'nin el-Emâli'l-Muhıbbiyye adlı eserinin edisyon kritiği
The Amalis in the hadith literature and edition-critique of Abu al-Fadl Ibn al-Shihna's al-Amali al-Muhibbiyya
  1. Tez No: 333358
  2. Yazar: VAHDETTİN YAĞMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Emâlî, İbnu'ş-Şıhne, el-Emâli'l-Muhıbbiyye, Amali, Ibn Al-Shihna, Al-Amali Al-Muhibbiyya
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma Emâlî türü eserlerin varlığına dikkat çekmeyi ve bu eserlerden birisi olan Ebu'l-Fazl İbnu'ş-Şıhne'nin(ö.890/1485) Kâhire'de bulunan Müeyyidiyye Medresesinde yaptığı hadis imlâlarından oluşan ?el-Emâli'l-Muhıbbiyye? adlı eserinin tahkikini yapmak suretiyle ilim dünyasına takdim etmeyi amaç edinmiştir..Bu çalışmada hadis öğretim metodu olarak ?imlâ? metodu inceleyip ve hadis literatüründe ?Emâlî? türü eserlerin varlığına dikkat çektik..Çalışmamızın birinci bölümünde Emâlî kelimesinin lügat ve ıstılâh manasını, ?Emâlî? türü eserlerin telif edilme metodu olan imlâ metodunun nasıl ve nerelerde yapıldığını, hadis imlâ meclislerinde kimlerin etkin olduğunu belirtmeye ve Emâlî türü eserlerden öne çıkanları tanıtmaya çalıştık.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Ebu'l-Fazl İbnu'ş-Şıhne'nin hayatı ve ilmi şahsiyeti hakkında bilgiler sunmaya çalıştık. Daha sonra İbnu'ş-Şıhne'nin ?el-Emâli'l-Muhıbbiyye? isimli eseri tanıtmaya ve bu eseri imlâ ederken nasıl bir metot takip ettiğini tespit edebildiğimiz kadarıyla taktim etmeye gayret ettik.Çalışmamızın son bölümünde ise ?el-Emâli'l-Muhıbbiyye? eserinin elimizdeki tek nüshasının metnini verdik. Bu metindeki hadislerin kaynaklardaki tahricini yaptık.
Özet (Çeviri)
This study aimed to attract attention to the existence of the literature of Amali and to present to the eyes of the academic world by edition-critique of Abu?l-Fadl Ibn al-Shihna?s work that called al-Amali al-Muhibbiyya which consisted of dictation of the Traditions (imlâ) which arranged in al-Madrasa al-Muayyidiyya by author himself.In this study the method of dictation (imlâ) is examined as method of hadith teaching, and called attention to the existence of sort of the Amali books in the Hadith Literature.In the first section of our thesis we tried to give the literal and terminological meaning of the word Amali, how and where performed the method of dictation of Traditions (imlâ) which is the writing method of sort of the books of Emali is, and who is active in the Dictation of the Hadith Assemblies, and also we try to introduce the prominent ones Amali Books.In the second section of our work we tried to give information about Abu al-Fadl Ibn al-Shihna?s autobiography and his scientific personality. Then, we tried to give information about Ibn al-Shihna?s work called `al- Amali al-Muhibbiyya? and to present the method that he applied by author when dictated the Traditions (imlâ al-ahadith) this book as much as we could determine.In the final section of this study we gave the edition-crtique of the unique manuscript of `al- Amali al-Muhibbiyya?. And then we made the takhrij of the Traditions in which text by using the first hand sources