Sağlık hizmetleri pazarlamasında tutundurma politikası; sağlık personeli ve hastaların reklama yönelik görüşlerine ilişkin Urla Devlet Hastanesi örneği
Promoting policy in health services marketing; the study of health care providers and patients regard with to the opinion for the advertisement in Urla State Hospital
- Tez No: 333402
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri Pazarlaması, Reklam, Tutundurma, Health Care Marketing, Advertisement, Promotion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sağlık hizmetleri; kişilerin sağlığının korunması, tanı, tedavi ve bakım için kişisel ve kurumsal olarak kamu ya da özel şahısların vermiş olduğu hizmetler olarak tanımlanabilir. Sağlık hizmeti veren birçok kuruluş vardır. Hastaneler sağlık hizmeti veren kuruluşların başında gelmektedir. Rekabet koşulları içinde çalışan endüstri ve hizmet işletmelerinde pazarlama temel bir fonksiyon olarak görülmesine rağmen, sağlık hizmeti sunan hastaneler için yeni bir olgudur.Sağlık hizmetlerinin pazarlanmasında önemli rol oynayan bir diğer bileşen de tutundurmadır. Tutundurma literatürde, herhangi bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir haberleşme süreci olarak tanımlanır. Tutundurma çalışmalarında; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ve satışa özendirme vasıtaları kullanılır.Bu çalışmada sağlık hizmetleri sunumunda reklamın ne düzeyde algılandığı tespit etmek amacıyla, Urla Devlet Hastanesi'nde yatan hastalar ile sağlık hizmeti veren personel üzerinde anket uygulaması yapılmıştır.Ülkemizde, sağlıkta reklam yapılması tamamen yasaktır. Sağlık Mevzuatı, sağlık alanını diğer ticari kuruluşlardan ayırmakta, sağlıkta reklama yasaklamalar getirmekte ve haksız rekabeti önlemeye çalışan maddeler içermektedir. Reklamın tamamen yasak olmasına rağmen; ankete katılan hasta ve sağlık personeli grubunda'' kontrollü olarak serbest bırakılmalıdır.''tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health services, people?s prevention diagnosis treatment and care of personal and corporate, public or private parties can be defined as the services provided. There are many organizations gives health services. Hospitals are at the beginning of the medical service organizations. Competition in the industry and the service is running as a basic function, even though businesses marketing health service hospitals were a new phenomenon.Another component in the marketing of health services also play an important role in promoting domestic. In the literature promoting sell the goods or service in any business marketer, business conducted under the control of the manufacturer, to facilitate the customer for the purpose for persuading and coordinated activities of programmed into the conscious, is defined as a process of communication. Promoting studies; advertising, public relations, personal selling and sales incentives are used to identify defects.In this study, in order to determine the level of presentation of the health services offered a questionnaire practice was conducted on the patients who were staying service in Urla State Hospital.In our country, advertising is totally prohibited in healthcare. Health Legislation takes health sector apart from other commercial institutions, puts prohibitions to advertising in health and contains articles aiming to prevent unfair competition. Although the advertising completely forbidden; participating in the survey of the patients and health care providers `?should be free as group controlled?? have been preferable.