İshak Hocası Ahmed Vahdetnâme-i Âlem-Engîz inceleme metin
Study text of Ishaq Khâjesi Ahmad Vahdetnâmah Âlam-Engîz
- Tez No: 333417
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vahdet-nâme, İshak Hocası, Mesnevi, KlasikTürk Edebiyatı, Ishak Hocasi, Ishaq Khâjesî, Mathnawi, Vahdatnâmah, Turkish Classical Literature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 768
Özet
Bu çalışmanın amacı, Vahdet-nâme-i Âlem-Engîz Mesnevîsi'nintenkitli metninin kurulması ve oluşturulan sağlam metin üzerindeneserin şekil ve içerik yönünden incelenmesidir.Bu gâye doğrultusunda, öncelikle eseri meydana getiren yazarıniçinde yaşadığı XVII ve XVIII. yüzyıl; siyâsî, sosyal, kültürel veedebî yönüyle ele alınmıştır. Ardından İshak Hocası'nın hayatı veeserleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu tetkikler netîcesinde, şâiringörüşleri hakkında elde edilen ipuçlarından da faydalanılarak eserincelemesinin yapıldığı birinci bölüme geçilmiştir.Birinci bölümde, Vahdet-nâme şekil ve muhtevâ yönüyleincelenmiştir. Mesnevî, şâirin tâkip ettiği sıra ve kullandığı kavramlarüzerinden tahlile çalışılmıştır.İkinci bölümde ise, Vahdet-nâme-i Âlem-Engîz'in ulaşılabilennüshaları üzerinden şecere oluşturma ve tenkitli metin kurmaçalışmaları yürütülmüştür.Tezin genel bir değerlendirmesinin yapıldığı sonuç ile çalışmabitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to edit a criticial text and to study thetext in point of form and content. For that purpose, the period whichshaped the author was studied in the light of political, social, culturaland literarial aspects. Next, information was presented about life andworks of Ishaq Khâjesi and dealed following the clues of views of thepoet.In the first part, Vahdat-nâmah was analyzed from the point ofform and content. Mathnawi was studied taking into account the orderwhich the poet followed and the concepts which he used.In the second chapter, geneology and edition of critical text wasconstructed using available copies of Vahdat-nâmah Âlam-Engîz.The study was completed with the chapter of conclusion inwhich a general asessment was made.