Josiah Royce'un din anlayışı
Religious insight of Josiah Royce
  1. Tez No: 333416
  2. Yazar: MEHMET DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Kurtuluş, Dava/İdeal, Felsefenin Dini Yönü, Sadakat, Evrensel Dinî Topluluk, İdealizm, Pragmatizm, Religion, Salvation, Cause /Ideal, Religious Aspect of Philosophy, Loyalty, Community of Universal Religious, Idealism, Pragmatism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
İnsan, var olduğu andan itibaren kendisi ve dış dünya ile ilgili her şeyi merak etmiş ve bu merak duygusuyla onlara ilişkin çeşitli düşünceler ileri sürmüştür. Öyle ki, tarih boyunca insan mutlaka bir şeylere inanma ihtiyacı duymuştur. Bu nedenle insan, inansa da inanmasa da din onun hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Dolayısıyla nerede insan var ise, orada genelde bir dinin varlığından söz edilebilir. İşte insanın bu iki özelliği yani düşünme ve inanma onu diğer varlıklardan ayırt eden en önemli vasfıdır.Amerikan idealist felsefe geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Josiah Royce, din ve felsefe üzerine çeşitli araştırmalar yapmış, felsefenin dini yönü olduğu gibi dinin de felsefî yönünün olduğunu iddia etmiştir. Mesela o, Kant'ın temel soruları olan ?nasıl bilebilirim, neyi bilebilirim ve ne yapmalıyım?? gibi soruların felsefî öneme haiz olduğu kadar dini öneme de haiz bir mesele olduğuna vurgu yapar. Çünkü bu sorulara hem felsefe hem de din, kendi bakış açısıyla çözüm bulmaya çalışır. Şüphesiz ki, Royce'un felsefenin dini yönüyle daha çok anlatmak istediği şey; dinin pratik, duygusal ve teorik bakış açısıyla ele alındığı gibi, felsefî bir bakış açısıyla da incelemeye konu edilebileceğidir.Hegel, Pierce ve özellikle de Kant' dan çok fazla etkilenmiş olan Josiah Royce, hayatının son dönemlerinde din felsefesi ve ahlak üzerine daha fazla yoğunlaşmış, idealizm ve pragmatizmi uzlaştırmada başarılı olmuş ve çok farklı alanlar üzerinde eserler ortaya koyarak mutlak idealizmin Amerika'daki en önemli temsilcilerinden biri olup, Amerika'nın `Altın Çağına damga vurmuş çok önemli filozoflardan biri olarak bilinmektedir.Özellikle dini doğru anlama konusunda dinin kaynaklarının nasıl anlaşılması gerektiğine vurgu yapan Royce, insanın kurtuluşunu bir ?davaya/ ideale? kendisini tam olarak vermesinde ve `evrensel (dinî) topluluğa' aidiyet duygusunu tüm yaşamı boyunca taşımasında bulur. Ona göre, eğer birey bu sadakat duygusuyla hayatını düzenlerse, nihai kurtuluşa erer ve gerçek mutluluğa, huzura ulaşmış olur.
Özet (Çeviri)
Man, from the beginning of human history, have been curious about everything connected with his being and the external world; and with this curious feeling he put forward various thoughts regarding them. He has been full of enthusiasm in he search of these issues. Besides, he has always been in the need of believing in somethings throughout history. So, religion has been considered, whether man believes or not, as inseperable part of human life. Hence it can be safely said that religion manifests itself whereever human being is. Accordingly, two human features, namely his ability to think and believe, are the most important characteristics that distinguish him from all other creatures.Josiah Royce, who is one of the most significant propenents of American philosophical tradition of idealism, conducted several researches on religion and philosophy, and contended that philosophy has a religious aspect and the other way round. For instance, he emphasizes that such Kantian questions as ?How can I know??, ?What can I know? and ?What should I do?? have philosophical as well as religious importance. For, both philosophy and religion attempt to resolve these questions from their own distinctive perspective. What Royce actually means by ?religious aspect of philosophy? is that religion is likely to be examined from practical, emotional and theoretical standpoints as well as philosophical standpoint.Josiah Royce, who was inspired from Hegel, Peirce and especially Kant, has extensively involved in philosophy of religion and ethics in his last years and has been succesful in idealism with pragmatism. He is known as a notable philosopher produced some works on various fields who has engraved his mark on ?Golden Age? of America as one of the most considerable advocates of absolute idealism in America.Royce finds the salvation of man in his total submission to ?cause /ideal? and his carry having himself through his life with the sense of belonging to ?universal (religious) community?, throughout his life for Royce, if a person shapes and organizes his life with the sense of loyalty, he reaches the ultimate salvation and as well as genuine happiness and peace.