Lisans düzeyinde mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda ritim öğretim yöntemlerinin kullanılma durumları
Use of rhythm teaching methods in vocational music education at graduate level
  1. Tez No: 333448
  2. Yazar: REHA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MERAL TÖREYİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Rhythm, Rhythm Teaching Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, müzik eğitiminde mevcut ritim öğretim yöntemlerinin incelenmesi ve bu yöntemlerin işitme dersi veren öğretim elemanları tarafından kullanım durumlarının saptanmasıdır. Araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme yönteminden yararlanılmış ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Orkestra Şefliği ve Kompozisyon Anasanat Dalı, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi?nde işitme derslerine giren öğretim elemanlarıyla görüşülmüştür. Araştırma sonucunda, 18 öğretim elemanının tamamının ritim öğretim yöntemlerinin gerekliliği hakkında hemfikir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat, yöntemlerin öğretim elemanları tarafından tanınırlığının ve derslerinde kullanılma durumlarının oldukça düşük olduğu sonucuna varılabilmektedir. 14 yöntemden ikisi (geleneksel yöntem ve tafatefe) öğretim elemanlarının %50?si tarafından çok iyi düzeyde tanınmaktadır. Diğer yöntemler %60 oranında ?hiç? tanınmamaktadır. Sonuç olarak, adı geçen üniversitelerde ağırlıklı olarak ?klasik sayma? yöntemlerinin kullanıldığı belirlenmiştir. ?Tafatefe? ve ?Geleneksel? ritim öğretim yöntemlerinin en fazla tanınan yöntemler olduğu tespit edilmiştir. Ritim öğretim yöntemlerinin, %86,8 oranı ile işitme derslerinde kullanılmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic purpose of this research is to examine the existing rhythm teaching methods in music studies and determine the usage of these methods by staff who teach musical hearing, reading and writing. Descriptive survey model has been used in this research. A semi-structured specialist interview method has been prepared to provide data for the research and applied to staff who teach musical hearing, reading and writing in Gazi, Hacettepe and Bilkent Universities. At the end of the reseach, it has been concluded that the entirety of the 18 specialists agree upon the necessity of rhythm teaching methods, however, it also seems that the knowledge and usage of these methods in lectures by these people are rather low. Of the 14 rhythm teaching methods, two (the traditional method and tafatefe) are known very well by %50 of the staff, whereas the other methods are not known ?at all? at a rate of %60. In conclusion, it has been determined that ?Tafatefe? and ?Traditional? rhythm teaching methods are the most recognised methods in musical hearing, reading and writing lessons. It has also been determined that the percentage of usage of rhythm teaching methods in these lessons is only %13,4.