Türk Ceza Hukukunda fuhuş suçu
The offense of prostitution in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 333464
  2. Yazar: AYŞE ÖZGE ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, Fuhuş, Fahişe, Müşteri, İsveç Modeli, Turkish Penal Code, Prostitution, Prostitute, Customer, Swedish Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETTÜRK CEZA HUKUKUNDA FUHUŞ SUÇUAyşe Özge ATALAYKamu HukukuTez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşe NUHOĞLUOcak 2013, 128 sayfaFuhuş, neredeyse insanlık tarihi boyunca var olmuş, çok çeşitli boyutları bulunan bir olgudur. Bu olgu bir yanda sosyal, dini, ekonomik vb. açılardan ele alınmakta iken, bir yandan da ceza hukuku açısından önem arz etmektedir. Her bir açıdan geniş bir inceleme alanı bulunsa da bu çalışmada öncelikli olarak Türk Ceza Kanunu çerçevesinde konunun düzenlenişi, yani bir suç olarak fuhuş açıklanmaya çalışılmış, suç kapsamı dışında kalan sosyal boyutuna da yer verilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, genel açıklamaların ardından fuhuş suçunun tarihi gelişimi, suçla korunan değer, fuhşun genel ahlaka karşı diğer suçlar içindeki yeri ve mevzuatımızda düzenlendiği hükümler belirtilmiş ve benzer suçlardan ayrımı yapılmıştır.İkinci bölümde, suçun unsurları tek tek ele alınmış, özellikle tartışma konusu olan mağdurun tedavi veya terapiye tabi tutulması hakkında ayrıntılı inceleme yapılmış ve suça ilişkin diğer hususlar hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde, fuhşun uluslararası boyutunun açıklanması bakımından, konuyla ilgili olarak ülkemizin de taraf olduğu sözleşmeler incelenmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararından yola çıkarak fuhuşla ilgili düşüncelerine değinilmiştir.Dördüncü bölümde, sosyal açıdan yaklaşılarak konunun suç ve ceza alanı dışında kalan genelevler ile genel kadınlar bölümlerine değinilmiş, fuhuşla mücadele açısından dünyada kabul edilmeye başlayan yeni sistemler açıklanarak çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE OFFENSE OF PROSTITUTION IN TURKISH CRIMINAL LAWAyşe Özge ATALAYPublic LawThesis Supervisor: Prof. Dr. Ayşe NUHOĞLUJanuary 2013, 128 pagesProstitution is a fact that has existed almost throughout the history of mankind and it has a wide variety of dimensions. On one hand, this fact is examined from the social, religious, economic etc. aspects, and on the other hand, it is an important fact for criminal law. Although this fact has a wide variety of areas of examination, in this work, the regulation of the subject within the framework of Turkish Penal Code is examined, in other words, it is explained as an offense and its social aspects beyond the scope of offense are referred, as well.In the first part of the work, following the general explanations, the historical development of the offense of prostitution, the guarded legal value, the place of prostitution among other offenses against public morality, the provisions in which the offense is regulated are stated, and it is distinguished from similar offenses.In the second part, the elements of the offense are discussed individually. A thorough research is conducted about the issue of treatment or therapy application for the aggrieved party, which is subject to debate, and information is given about other issues with regard to the offense.In the third part, contracts to which our country is a party are examined for the demonstration of the international aspect of prostitution, and some opinions are discussed based upon one of the verdicts of the European Court of Human Rights.In the fourth part, the subject is handled with a social approach and the aspects beyond the scope of offense and punishment such as bawdy houses and prostitutes are discussed, the new systems which come to be accepted all over the world, with regard to the prevention of prostitution, are explained and some solutions are proposed for the subject.