Erken çocukluk dönemindeki üstün yetenekli çocukların belirlenmesinde ebeveyn, öğretmen ve uzman görüşlerinin karşılaştırılması
Early childhood children determining the gifted parents, teachers and comparison of expert opinions
- Tez No: 333513
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Çocuklar, Üstün Yetenek ve Üstün Yeteneğin Belirlenmesi, Pre-School Children, Determination of gifted and gifted children
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, Bursa'da özel bir anaokuluna devam eden 3-6 yaş grubu 123 çocuk arasından üstün yetenekli olanları belirlemek ve belirleme işlemlerinin bu çocukları seçmede ne derece başarılı olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada; 2 aşamalı belirleme sistemi oluşturulmuştur. Birinci aşama, hem öğretmen hem de ailelerin üstün yetenekli olduğunu düşündüğü çocukları kaydetmeleri için AGP (Aile Gözlem Formu) ve ÖGP (Öğretmen Gözlem Formu), ikinci aşamada, aileleri ve öğretmenleri tarafından aday olarak gösterilen çocukların araştırmacı tarafından uygulanan UGP (Çoklu Zekâ Gözlem Formu) ile çocukların zekâ alanlarındaki yaşıtlarına göre üstün yeteneklilik durumlarını saptamak amacıyla kullanılmıştır. Gözlem formları toplam 123 öğretmen ve yine 123 anne-babaya uygulanmıştır.Araştırmanın 123 kişilik örneklem grubundan toplam 44 çocuk üstün yetenekli bulunmuş ve bunların 22'si kız, 22'si de erkektir.Aile gözlem puanı ile öğretmen gözlem puanı arasında orta düzeyde doğrusal bir ilişki vardır. Ancak uzman gözlem puanı boyutlarıyla anlamlılık düzeyi yoktur. Buna karşın öğretmen gözlem puanının uzman gözlem puanı boyutlarından dil boyutu, müzik boyutu ve kişilerarası boyutları açısından ilişkili olduğu gözlenmektedir. Öğretmen gözlem puanı ile uzman gözlem puanı boyutlarından matematik boyutu, görsel boyut, kinestetik boyut, doğa boyutu ve içsel boyut açısından ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research continued in Bursa, a special kindergarten for 123 children between the ages of 3-6 to identify gifted ones and the process of determining to what extent this was successful in choosing the children was conducted to identify.Study to determine 2-stage system was developed. The first stage, both teacher and families of gifted children think that saving for AGP (Family Observation Form) and OGP (Teacher Observation Form) in the second stage, their families and teachers by candidates is shown as a researcher of children adopted by the UGP (Multiple Intelligences Observation Form) According to the intelligence of children with their peers in the areas above were used to determine status capability. Observation forms to parents in total, 123 teachers and 123 were applied again.Of the survey sample of 123 people found the total of 44 gifted children and their 22 girls and 22 are boys.Families with observation points at the intermediate level between the teachers observed score is a linear relationship. However, the significance level of experts is not the size of observation points. However the experts of the teacher observation points of observation points of the language dimension size, music and interpersonal dimensions in terms of size is observed to be associated. Teacher observation score points with the expert observations of the size of mathematics size, visual dimension, kinesthetic size, nature, size and intrinsic relationship was found in terms of size.