2006 yılı okulöncesi eğitim programıyla ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Investigation of teachers' views about 2006 year early childhood education programme
  1. Tez No: 333567
  2. Yazar: TUĞBA OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÖMEROĞLU, DOÇ. DR. NEHİR SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Programı, Öğretmen Görüşleri, Program Değerlendirme, Early Chlidhood Education Programme, Teachers? views, Curriculum Evaluation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı 2006 yılı okulöncesi eğitim programıyla ilgili öğretmen görüşleri incelenmiştir. Araştırma 2011-2012 eğitim öğretim yılı içerisinde NUTS 1. bölge Balıkesir, Bolu, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kastamonu, Manisa, Mersin, Nevşehir, Rize, Ankara illerinde görev yapan 240 okulöncesi öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Tarama modeliyle yapılan bu araştırmada öğretmenlerin okulöncesi eğitim programıyla ilgili görüşlerini ortaya koymak amacıyla da anket kullanılmıştır. Anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm öğretmenlerin mesleki kıdem, hizmet içi eğitim, okul türü, mezun olunan okul, yaş gibi kişisel bilgileri kapsayan sorulardan, ikinci bölüm ise 2006 yılı okulöncesi eğitim programıyla ilişkin öğretmen görüşlerini belirleyen maddelerden oluşmaktadır. Araştırmada t-testi, levene F testi ve Anova testleri yapılmıştır. Bu sonuçlara göre; okulöncesi öğretmenlerinin 2006 okulöncesi eğitim programına ilişkin görüşlerinin mesleki kıdem, okul türü ve yaş değişkenlerinden etkilenmediği, öğretmenlerin çoğunluğunun eğitim programı ile ilgili olumlu görüşte oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate view of teachers about 2006 early childhood education programme.240 early childhood teachers, working during 2008-2009 academic year in NUTS 1. Region Balıkesir, Bolu, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kastamonu, Manisa, Mersin, Nevşehir, Rize, Ankara cities, participated in this study.Two part survey was developed and used to determine view of teachers about 2006 early childhood education programme with screening model. In the first part of the survey, personal informations of the teachers including years of experience, in-service education existance, school type of work, education level and age were asked. Second part consists of questions to determine view of teachers about 2006 early childhood education programme. In the study, t-test, Levene-f test and Anova test have been applied.At the end of the study, data and analysis show that teachers? years of experience, the school where the teachers last graduated and age was not significantly related to teachers? views. Most of the teachers have given positive views about program. Recommendations based on the results were given to researchers and teachers.