D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Türk ekonomisine etkileri
D-8 Organization For Economic Cooperation and its impacts on Turkish economy
  1. Tez No: 333568
  2. Yazar: SALİH KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Zirve, Konsey, Komisyon, Örgüt, Tercihli Ticaret Anlaşması, Summit, Council, Commission, Organization, Preferential Trade Agreement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu yüksek lisans tezi D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün kuruluşundan bugüne gelişimini incelemek, D-8'in kuruluşunda saptanan amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığı hakkında bir durum tespitinde bulunmak, örgütün Türkiye'ye ve Türk Ekonomisine etkilerini araştırmak amacıyla kaleme alınmıştır.Bu amaçla; tezin giriş bölümünde D-8 hakkında genel bilgilere ve tezin amaçlarına, problem durumuna, araştırmanın modeline vb. bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümde Global Süreçte Uluslararası Örgütler ana başlığıyla Uluslar arası örgütlerin tarihçesine, çeşitlerine, sınıflandırılmalarına ve yapılarına değinilmiştir.Üçüncü bölümde Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Uluslararası Örgütler ayrıntılarıyla maddeler halinde tanıtılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın dördüncü bölümünde D-8 Teşkilatının kuruluşu, çalışma Alanları ve Yapısı ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılmıştır.Tezin beşinci bölümünde D-8 ülkeleri tanıtılmış, temel ekonomik göstergeleri ve tarım, sanayi ve dış ticaret başlıklarıyla her ülke tanıtılmaya gayret edilmiştir.Çalışmanın altıncı bölümünde D-8 üyelerinin Türkiye ile olan ticari ilişkileri istatistikî veriler ışığında incelenmiştir.Sonuç ve öneriler kısmında ise D-8'in kuruluşundan bugüne kadar yapılanlar ve yapılmak istenip de yapılamayanlar ifade edilerek D-8'in daha etkin bir örgüt olması yönünde birtakım önerilerde bulunulmuş, Türkiye'nin pazar çeşitliliği sağlamada bu tür örgütleri daha verimli bir şekilde kullanmasının neden yararlı olabileceği üzerinde çıkarsamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to review the development of D- 8 since its establishment, to determine whether the goals set forth in the establishment of D -8 have been fulfilled and to reflect on the impact of the D-8 Organization on Turkey and Turkish economy.To this end; the first chapter of this thesis provides general information on D-8 as well as the purpose of the study, problem situation and the model adopted in the study.The second chapter refers to the history, types and classification of the international organizations under the heading ?International Organizations on a Global Scale?.The third chapter provides detailed information about the international organizations that Turkey is a founding member of.The fourth chapter is devoted to the establishment of D-8, its areas of implementation/working fields and its organizational structure.The fifth chapter introduces the member states of the D-8 providing information on their basic economic indicators, agriculture, industry and foreign trade.The sixth chapter deals with the trade relations between Turkey and D-8 member states based in the light of statistical data.In the conclusion part; the objectives set forth since the establishment of D-8, the extent to which those objectives were reached were addressed; several recommendations for increasing the efficiency of the D-8 were submitted and inferences were made as to why Turkey should better make use of such international organizations for ensuring market diversity.