Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin konuşma kaygılarının kaynakları
The speech anxiety's the sources of the people learning Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 333578
  2. Yazar: ESRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, Konuşma Becerisi, Konuşma Kaygısı, Turkish as a foreign language, the speaking skill and the anxiety of speaking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmekte olan kişilerde konuşma becerisinin kazanılması ve kullanılması sırasında ortaya çıkan kaygının nedenlerinin neler olduğu, geliştirilen yabancı dil konuşma kaygısı ölçeği ve kişisel bilgi formu yardımıyla araştırılmaya ve ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, Ankara ilinde Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler oluşturmaktadır. Olasılıklı olmayan örnekleme yöntemiyle amaçlı örnekleme yapılarak Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) örneklem olarak alınmıştır.Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerde konuşma kaygısının kaynaklarını tespit edebilmek amacıyla mevcut ölçekler araştırılıp incelenerek ve kaynaklar taranarak araştırmacı tarafından bir ölçek hazırlanmış, bu ölçek, geçerlik güvenirliği test edildikten sonra kullanılmıştır.Hazırlanan ölçeğin geçerlik güvenirlik çalışması doğrultusunda önce araştırılacak konuya uygun olarak kişiyi, kaygı durumuna sevk edebilecek beş basamaklı cevaplar içeren cümleler hazırlanmıştır. Bu cümlelerden uzman görüşü doğrultusunda uygun olanları seçilerek deneme ölçeğine konulmuştur. Seçilen yargı sayısının (31) en az üç katı kadar olacak şekilde 93 kadar öğrenciye uygulanan deneme ölçeğinin SPSS15 programıyla analiz edilmesinin sonucunda, ölçekten 14 madde atılmış ve 17 maddelik bir ölçek elde edilmiştir.Veri toplama aracı olarak, öğrencilerin ana dillerini, varsa bildikleri diğer yabancı dilleri, bildikleri diğer yabancı dillerin Türkçe öğrenme ve özelde Türkçe konuşma becerisini edinmede bir etkiye sahip olup olmadığı bunların yanı sıra eğitim durumları, yaş ve cinsiyetlerine ait bilgilerin yer aldığı bir kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kişisel Bilgi Formu ile edinilen bilgiler, öğrencilerin konuşma kaygılarını etkilemesi açısından incelenmiştir.Ölçek ve Kişisel Bilgi Formundan elde edilen veriler analiz edilirken sosyal araştırmaların analizinde ağırlıklı olarak kullanılan SPSS15 paket programı kullanılmıştır.Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma becerisini edinme sırasında yaşadıkları kaygı durumunun sebeplerinin araştırıldığı bu çalışmanın sonuçları şu şekildedir: Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma kaygılarının kaynakları, bireysel özellikler, peşin hükümler, çaresizlik inancı ve bakış açısı olmak üzere dört boyutta toplanmıştır. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin, sadece eğitim durumlarında, bakış açısı boyutunda, anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Doktoraya devam eden öğrencilerin konuşma kaygı düzeyi, lisans mezunu ya da lisans öğrenimine devam eden öğrencilere kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Bu durum ise, yabancı dil öğreniminin ileri yaşlarda daha zor ve kaygı verici olabileceği ile ilgili, kişilerin taşıdığı bakış açısıyla bağdaştırılabilir. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin ana dillerinin, konuşma kaygılarını etkileme durumuna bakıldığında, hiçbir boyutta anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin kaygıları, bildikleri diğer dillerin Türkçeyi öğrenmeyi etkileme durumuna göre incelendiğinde, hiçbir boyutta anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin konuşma kaygıları, bildikleri diğer yabancı dillerin Türkçe konuşmalarını etkileme durumuna göre bakıldığında, anlamlı bir farklılığın mevcut olmadığı görülmüştür. Yabancı dil olarak Türkçe konuşma kaygısı, katılımcıların cinsiyet durumlarına göre incelendiğinde, anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Buradan hareketle, cinsiyet, ana dili ve bilinen diğer yabancı dillerin, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerde konuşma kaygısına sebep olan değişkenler olmadıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In order to determine the speech anxiety?s the sources of the people learning Turkish as a foreign language, existing scales have been searched and by checking the sources a scale has been prepared. This scale has been used after testing its validity and reliableness.First of all, within the scope of the scale?s validity and reliableness the sentences referring the person who is eligible for research and also including five-stage answers have been prepared. According to the expert option, the appropriate ones from the sentences have been selected and put into the scaletrial.As a means of data collection the students? native language and, ifany, other foreign language they know, they know other foreign languages to learn Turkish and Turkish speaking skills in particular have an impact on whether or not gaining as well as educational attainment, age, and sex can be learned in a personal information form.As population Gazi University Turkish education?s studies sample thought as a place where the Turkish learners have been intensely has been prefered.This study is conducted to investigate the reasons of anxiety during the students? learning Turkish as a foreign language and these are as follows. Turkish as a foreign language learners to acquire the skill of speaking state anxiety during the live results of this study investigated the reason sare as follows: The source of this anxiety in the students who learns the Turkish as a foreign language can be summed up as individual reasons, the feeling of preconception, the belief of hopelessness and the view points of the individuals. About the sub problems of the survey. There is a meaningful difference in the viewpoint issue but only in the educational situations. The level of speaking anxiety in the students who is studying doctorate is higher than the undergraduate and the graduate ones. This situation can be associated with the idea that learning language is more difficult and worrying at the late ages. When it is looked at the effects of the mother tongue in learning a foreign language, there is no significant difference in any dimension. There is not a meaningful difference in the anxiety level of ones who acquires the Turkish as a foreign language when it is considered with the effects of the other languages on the learning a language. It has seen that there is not a big differance of speaking anxiety of foreigners speaking Turkish as a foreign language when it is considered according to the situation that the foreign languages effect their Turkish speaking.There has not been a significant difference of speaking anxiety for Turkish as a foreign language when sexs of participant are considered. Accordingly, it would be right to assert that sex, mother tongue and other known foreign languages are not the variables that lead speaking anxiety for foreigner speakers of Turkish.