KOBİ'lerde yönetim ve organizasyon sorunlarının yaşanma düzeyi: Ankara KOBİ örneği
The level of management and organization problems at SMEs (small and medium sized enterprises): Ankara SMEs sample
- Tez No: 333577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Yönetim ve Organizasyon Sorunları, Yönetici, SMEs, Management and Organization Problems, Manager
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara Ostim Organize Sanayinde iş makinaları yedek parça imalatı yapan işletmelerde yönetsel ve örgütsel problemlerin ne düzeyde yaşandığının bilimsel bir araştırma ile ortaya konulmasıdır. Bu araştırma beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, araştırmanın problemi açıklanarak, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve konu ile ilgili tanımlar hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde KOBİ'lerin, Türkiye, Avrupa Birliği (AB), AB üyeleri ve bazı ülkelerdeki tanımları, KOBİ'lerin tanımlanmasında kullanılan nicel ve nitel ölçütler, avantajları ve dezavantajları ile ülkemiz ekonomisi içerisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuş, dünya ekonomileri içindeki payları ve önemleri belirtilmiştir. İşletmelerin planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon, denetim ve karar alma konusunda karşılaştıkları yönetim ve organizasyon sorunları ile pazarlama, insan kaynakları, Ar-ge, muhasebe, üretim, tedarik, finansman, ihracat, teknoloji, kurumsallaşma konularındaki sorunlarına değinilmiştir.Üçüncü bölümde, araştırma ile ilgili genel bilgiler yanında araştırmanın yöntemi, örneklemi ve ölçüm araçları verilmiştir. Araştırmada, alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Betimsel araştırma da denilen alan araştırmaları insanların herhangi bir konudaki görüşlerini ve değerlendirmelerini içermektedir.Dördüncü bölümde ise, Ankara ili Ostim Organize Sanayi Bölgesinde İş Makinaları Yedek Parça İmalatı yapan 106 işletme sahip/yöneticisi üzerinde gerçekleştirilen ve iki bölümden oluşan bir anket formu ile araştırma yapılmıştır. Konuyla ilgili olarak benzer amaçlarla yapılan araştırmalardan hareketle hazırlanan anket formunun birinci bölümünde, araştırmaya katılan işletme ve işletme yöneticilerinin temel özelliklerini belirlemeye yönelik demografik sorular sorulmuştur. İkinci bölümde ise KOBİ sahip/yöneticilerinin planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon, denetim ve karar alma konuları dikkate alınarak oluşturulan 30 soru ifadesine katılım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Anketlerden elde edilen bulgular yüzde(%) ve frekans(f) üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan faktör analizi neticesinde, personel-personel eğitimi- uyumluluk, organizasyon yapısı, profesyonel yöneticiye güvensizlik, tecrübe ve sezgilerle hareket etme, nitelikli eleman istihdamı, yetki ve sorumluluk devri, karar alma, uzmanlaşma, insan kaynakları bölümünün işleyişi olmak üzere adlandırılan dokuz faktöre ait ortalama, standart sapma ve varyans değerleri hesaplanmıştır. Hipotezlerin analizi ise Ki-Kare bağımsızlık testi ile test edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Oluşturulan hipotezlerin analizleri sonucunda; yaş, eğitim durumu, deneyim süresi ve çalışan sayısı değişkenleri ile yönetim ve organizasyon sorunları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ancak, profesyonel yöneticilere yetki devrinde deneyim süresi değişkeninin etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Bulgular, anket kapsamındaki işletmelerin genel bir KOBİ niteliği sergilediğini, işletme sahiplerinin yönetimdeki paylarının çok yüksek olduğunu, profesyonel yöneticiye yetki devrinden kaçındıklarını ve nitelikli eleman istihdamı sorununu açıkça ortaya koymaktadır.Beşinci olan son bölümde ise, araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında KOBİ'lerin yönetim ve organizasyon becerilerini nasıl daha etkin ve verimli bir hale getirebileceği ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to state/reveal the level of management and organization problems at the enterprises producing replacament parts in Ankara Ostim Industrial District. This thesis is composed of five chapters.In the first part/chapter, the research subject matter will be explained and further information with regard to its purpose, importance, assumptions, limits together with relevant definitions will be given.In the second part/chapter, the following issues will be underlined: definitions of SMEs in Turkey, EU and in some other countries together with qualitative and quantitative measures used in defining the SMEs, the advantaged and disadvantages of the SMEs, the place and importance of the SMEs in Turkey and the world economy. The problems faced by the enterprises in the planning, organization, management, coordination, supervision and decision-making phases together with the problems in the marketing, human resources, research and development, accounting, production, procurement, finance, export, technology and institutionalization.In the third part/chapter, beside of general information on the research matter, its methodology, sampling and measuring tools are submitted. In the research, field research is used as a method. Field researches which are also known as descriptive researches include the views and evaluations of people on an issue.In the fourth part/chapter, a detailed information on the research which has been made through interviews, as based on survey sheets composed of two parts, held with 106 owners/managers of enterprises producing replacament parts in Ankara Ostim Industrial District as based on a survey sheet composed of two parts is given. In the first part of the survey sheet, by relying on the similar surveys prepeared earlier, demographic questions are raised in order to get the profile of enterprises and enterprise managers. In the second part pf the survey sheet, 30 questions are asked to the SMEs owners/managers on the issue of planning, organization, management, coordination, supervision and decision-making processes. The findings of the surveys are evaluated with percentages (%) and frequency (f). As a result of factor analysis, average, standard deviation and variance values are calculated on the following nine factors personel-personnel education-compatibility, organization structure, distrust to the professional managers, acting in accordance with experience and intuition, procurement of qualified personel, transfer of authority and responsibility, decision-making, specialization and the performance of human resources departments. The anaylsis of the hypothesis is tested with Ki-Kare independence test and the results are evaluated. According to the results of the analysis of hypothesis, there are significant differences between the independent variables such as age, education level, experience and the number of workers and management and organization problems. However, during the transfer of authority to the professional managers, experience period/duration is cited as ineffective.The findings prove that the enterprises in the survey are carrying the general features of SMEs, the owners of these enterprises have very high stakes at the management levels and also they are refrained from transfer of this power to professional managers, and also there is a problem of finding qualified personel in these enterprises.The fifth and the final part gives suggestions/recommendations on the issue of how the SMEs can use their management and organization talents/skills in a more efficient and fruitful way in accordance with the findings of the research.