Geçiş ekonomilerinde beşeri gelişim ve sigorta dinamik ilişkisi: Ampirik bir uygulama
Dynamic relaionship between human development and insurance in the transition economies: An empirical application
- Tez No: 333595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Gelişim ve Sigorta, Geçiş Ekonomileri, Beşeri Gelişim Endeksi ve Sigorta, Sigorta Prim Üretimi, Human Development and Insurance, Economies in Transition, Human Development Index and Insurance, Insurance Premiums
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sigorta ve sigortanın gelişimi ile ilgili yapılan çalışmalar literatürde önemli bir yer tutmaktadır. Sigorta finans sektörünün önemli bir unsuru olmakla birlikte, ülkeler açısından önemli bir ekonomik gösterge haline gelmiştir. Ekonomik göstergeler içerisinde yer alan ekonomik gelişmişlik kavramı günümüzde yaygın olarak incelenen bir kavramdır. Günümüzde ekonomik gelişmişlik kadar önem kazanan diğer bir kavram beşeri gelişim olmuştur. Beşeri gelişim, toplumların; sağlık, eğitim, ekonomik kalkınma gibi bir takım kriterler çerçevesinde, gelişmelerinin seviyesini inceleyen ve bu bilgiler ışığında önemli çalışmaların gerçekleştirilmesine katkı sağlayan bir göstergedir. Bazı toplumların ekonomik açıdan gelişmiş olsa bile, beşeri gelişim açısından yetersiz kaldığı ya da beşeri gelişim açısından ileri bir seviyede olsa da ekonomik açıdan aynı seviyede yer almadığı görülebilmektedir. Bu farklılık toplumların tüketim ve tasarruf alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sigorta ile ekonomik gelişmişlik arasındaki ilişkinin varlığı kaçınılmazdır. Sigorta, maddi kazanımların güvence altına alınması ve zenginliğin korunması işlevini de gerçekleştiren bir disiplin olduğu için, beşeri gelişim ile sigorta arasında bir ilişkinin olması da söz konusudur. Bu çalışmada, geçiş ekonomisi ülkelerinden seçilen bir grup ülke üzerinde beşeri gelişim seviyeleri ve sigorta prim üretim düzeyleri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) raporlarından elde edilen veriler çerçevesinde, analiz yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies carried out regarding development of insurance and selling insurance have taken an important place in literature. The insurance has become a significant economic indicator for the countries as well as being an important element of the finance sector. Economic development term within economic indicators is a term that is being commonly examined today. Nowadays, another term that has come into prominence as much as the economic development is human development. Human development is an indicator examining development levels of the societies within the scope of a set of criteria such as health, education, economic development of the societies, and contributing realization of the substantial studies in the light of this information. It can be seen that even if some societies have economically developed, they have fallen short in terms of human development or even if they are advanced in terms of human development they are not in the same level in terms of economical development. This difference varies depending on routines of consumption and savings of the societies. Existence of the relationship between the insurance and the economical development is inevitable. Also, existence of a relationship between the human development and the insurance is in question since the insurance is a discipline that performs securing financial acquisitions and preserving the wealth. In this study, human development levels and insurance premium production levels on a group of countries selected among the migration economy countries have been interpreted by making an analysis pursuant to the data obtained from United Nations Development Programme (UNDP) and European Insurance and Reassurance Federation (CEA) reports.