Şifa'ül-Fuad-li Hazret-i Sultan Murad (İnceleme-metin-dizin)
Şifa'ül-Fuad-li Hazret-i Sultan Murad (İnceleme-metin-dizin)
  1. Tez No: 333629
  2. Yazar: ERDAL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d, Eski Anadolu Türkçesi, Süleymaniye Nüshası, Zeynel Abidin, Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d, Ancient Anatollian Turkish, Süleymaniye Manuscript, Zeynel Abidin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Eski Anadolu Türkçesinin sona erip Klasik Osmanlı Türkçesi döneminin başladığı tarihi döneme ait bu çalışmanın giriş bölümünde; Osmanlı tıp metinleri, Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d ve bu metnin nüshaları, kaynakları ve etkileri, nüshalar üzerine araştırmalar, eserin yazarı, eserin hazırlanmasında kullanılan yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca 17. yüzyıl nesir dilinin daha iyi bir şekilde ortaya konabilmesine katkı sağlamak amacıyla eserin imlası ve ses bilgisi örneklendirilmeye çalışılmıştır. İmla bölümünde öncelikle, eserdeki ünlülerin ve ünsüzlerin başta, ortada ve sonda nasıl yazıldıkları gösterilmiştir. Ünsüzlerin de kalın ve ince sıraya göre nasıl yazıldıkları belirtilmiştir. Ses bilgisi bölümünde; ünlü-ünsüz uyumları ve fonetik hadiseler örneklendirilmiştir. Metin bölümünde Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d?ın üç nüshasından yararlanılarak çeviri yazılı metni kurulmuştur. Dizin bölümünde de Klasik Dönem Osmanlı Türkçesinin tıp alanındaki söz varlığına katkı sağlamak ve eserin söz varlığını ortaya koymak için 1823 madde başından oluşan dizin hazırlanmıştır. Ayrıca dizinden sonra balık, bitki, kanatlı ve kanatsız hayvan adlarından oluşan isimler listesi verilmiştir.Eserin sonunda; sonuç bölümüyle birlikte, metinde geçen balık, bitki, cevher, kanatlı ve kanatsız hayvan isimlerine, çalışmada başvurulan kaynaklara ve Süleymaniye nüshasının tıpkı basımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the introduction part of this study, which refers to date when Ancient Anatolian Turkish Language had ended and the Classical Ottoman Turkish language period started, Ottoman medical texts, Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d and and the manuscripts of this text, the source and effects of it, the searches about the manuscript, the author of the manuscript and the method used in the formation of the manuscript is given. Moreover, in order to contribute to a better presentation of the 17th century Turkish, some orthographic and phonetics examples are tried to exemplify. In the orthography part, the writing of the vowels and consonants in the beginning, in the middle and at the end of the words are shown. The back and front series of consonants are also explained. In the phonetics part, vowel-consonant harmonies and phonetic appearances are examplified.In the text part, by benefiting from its three of The Suleymaniye Manuscript of Şif??ül-Fu?d li-?a?ret-i Sul??n Mur?d have been created the text of its translationIn the index part, approximately a 1823 item vocabulary index is prepared in order to make a contribution to the Classical Ottoman Turkish period vocabulary in medical area and to exhibit the vocabulary in the manuscript. Also, list of names derived from fish, plant, winged and wingless animals are presented after index part. At the end of the study, references that are used, copy of Süleymaniye manuscript and lists of names of fish, plants, precious mines, winged and wingless animals that are used in text are given together with conclusion part.