Simülasyon kavramı çerçevesinde Wolfgang Hilbig'in 'Ich' adlı romanı
Within the framework of the concept of simulation the novel of Wolfgang Hilbig İch
- Tez No: 333686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Demokratik Almanya Cumhuriyeti Edebiyatı, İstihbarat Teşkilatı, Wolfgang Hilbig, Ich, Simulation, Literature of the German Democratic Republic, The National Intelligence Organization, Wolfgang Hilbig, Ich
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Simülasyon 20. yüzyıl modernizminin bir sonucu olarak günümüze kadar gelen ve çeşitli alanlarda gelişimi devam eden bir olgudur. Simülasyon bilgisayar bilimlerinde çok sık kullanılan bir kavramdır ve yapay olarak oluşturulmuş gerçeklik anlamına gelir. Simülasyon ekonomi alanında, matematiksel hesaplamalarda, bilgisayar bilimlerinde, fizik, kimya, biyoloji ve meteoroloji alanlarında da sıkça kullanılan bir kavramdır. Bütün bu alanlardan sonra da simülasyon edebiyat bilimi içerisinde kullanılmaya başlanmıştır.Bu bağlamda öncelikle simülasyon ile ilgili kuramlar ve bu kuramların öncüleri çalışmamızda önemli bir yer teşkil eder. Buna bağlı olarak da simülasyon kavramının edebiyat bilimi alanındaki yeri incelenmiştir. Böyle bir inceleme sırasında simülasyon kavramı mimesis, kurgu, ironi ve tiyatro kavramları ile ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda hem antik çağda hem de günümüzde ortaya atılan bazı görüşler de ayrıntıyla incelenmiştir. Daha sonra Wolfgang Hilbig'in ?Ich? adlı romanında simüle bir gerçekliğin izleri sürüleceğinden yazarın içinde yaşamış olduğu Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin edebiyata ve yazarlara karşı tutumu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca bu devlette geçerli olan resmi ve gayri resmi edebiyat çevresine de değinilmiştir. Wolfgang Hilbig'in hem yaşamında hem de inceleme fırsatı bulduğumuz ?Ich? adlı romanında önemli bir rol oynayan ve simüle bir gerçekliğin hüküm sürdüğü istihbarat teşkilatı da ele alınmıştır. Çalışmamızın son kısmında Demokratik Almanya Cumhuriyeti yazarlarından Wolfgang Hilbig'in hayatı ve ?Ich? adlı romanı ele alınıp, ardından da simülasyon olgusunun algılanış biçimine yer verilmektedir.Sonuç olarak postmodern akımın özelliklerini taşıyan bir toplum içerisinde yaşayan birey gerçekliğin bir türü olan simüle bir gerçeklik içerisinde yaşamaya başlar, bu gerçekliğe göre kendini yeniden kurgular, bu kurguya göre kendine yeni bir kimlik edinir, sahip olduğu bu kimlikler de farklı rolleri ortaya çıkarır, yanılsamanın hüküm sürdüğü bir evrene girer, zaman algılamasını yitirir, tek bir kimlik oluşturmaktan mahrum edilir ve `mış gibi' davrandığı bir dünyaya adım atar. Böyle bir durum Wolfgang Hilbig'in ?Ich? adlı romanında nesnel bir biçimde ortaya konulmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
Simulation is a phenomenon, which came out as a result of modernism in 20. century, comes until today and is developing in the various areas. Simulation is a concept frequently used in the science of computer and means artificially created reality. Simulation is a concept frequently used in the fields of meteorology, economics, mathematical calculations, computer science, physics, chemistry and biology. After all of these areas began simulation to be used in the science of literature.In this context, theory of simulation and antecedents of this theory are an important place in our study. Accordingly, the concept of simulation was explored in the science of literature. During this examination, the concept of simulation was associated with the concepts such a mimesis, fiction, irony and drama. On this context, some of the opinions that were come up with both in ancient times and today, were put forward thoroughly. Then, German Democratic Republic, where this author lived, and the attitudes towards literature of this country, were examined in detail to drive traces of simulated reality in the novel ?Ich? of Wolfgang Hilbig. In addition, the formal and informal groups of literature, which was valid in this country, were mentioned. And we found the opportunity to examine the life of Wolfgang Hilbig and his novel ?Ich? because the simulated reality plays an important role both in his life and novel. In addition, this simulated reality dominates in this intelligence agency. In the last part of this study, the life of Wolfgang Hilbig, co-author of German Democratic Republic and his novel ?Ich? are taken up and then the perception of the phenomenon of simulation is given a place.As a result, the individual, who is living in the postmodern society, starts to live in the simulated reality which is a type of reality, this individual reconstructs himself/herself to this reality, acquires according to this fiction a new identity for himself/herself, these identities that reveal, have different roles, this individual enters a by illusion dominated universe, loses detection of time, shall be deprived of creating a single identity and step into a world that behaves as if. Such a situation is required to be introduced the novel ?Ich? of Wolfgang Hilbig objective manner.