Türklerde ev kavramı ve ilgili sözler
The concept of home of Turkish people and related words
  1. Tez No: 333687
  2. Yazar: RESHİDE ADZHUMEROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Türk boyları, Türklerde ev kavramı, Vocabulary, Turkish tribes, The concept of home of Turkish people
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Çalışmamız giriş, yedi temel bölüm, sonuç, kaynakça ve üç ekten oluşmaktadır. Her bir bölümün kendi içerisinde alt bölümleri vardır.Çalışmamızın giriş kısmında araştırmanın konusu açıklanmış, amaç ve hedef/ler belirlenmiş, konunun aktüelliğinden, araştırmanın yapıldığı kaynaklardan, kullanılan yöntemlerden bahsedilmiştir.Tezimizde konunun işlendiği ?1. Bölüm: Türk Boylarında Ev, 2. Bölüm: Ev Kelimesi ve Ev Türlerine Ad Olan Kelimeler, 3. Bölüm: Evin Bölümleri ile İlgili Kelimeler, 4. Bölüm: Avlu ve Evin Çevresi ile İlgili Kelimeler, 5. Bölüm: Ev ile İlgili Araç ve Gereçleri Karşılayan Kelimeler, 6. Bölüm: Ev ve Çadır İnşaatındaki Yapı Malzemelerini Karşılayan Kelimeler, 7. Bölüm: Komşu ve Misafir ile İlgili Kelimeler? başlıklı temel bölümlerde tespit ettiğimiz bütün kelimeleri, tarihî lehçeler, yakın çağdaş lehçeler (Oğuz grubu lehçeleri, Kıpçak grubu lehçeleri, Karluk grubu lehçeleri, Sibirya grubu lehçeleri) ve uzak çağdaş lehçeler (Çuvaş, Yakut Türkçelerine) göre tasnif edilmiştir.Tezimizin üç ek sonucunda, Ek 1'de `Derleme Sözlüğünde Ev Kavram Alanı ile İlgili Kelimeler'e; Ek 2'de ?Radloff'un `Versuch Einess Wörterbuches Der Turk-Dialekte, (Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy)' Sözlüğündeki Ev Kavram Alanı ile İlgili Kelimeler'e; Ek 3.'de Görseller'e yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study consists of introduction, seven basic chapters, conclusion, references and three appendixes. Each chapter has subchapters.In the inroduction chapter, the topic of the study is explained, the aims and target(s) are determined, and the topicality, references of the study and the method are emphasized.The words that were determined in the basic parts of the dissertation, namely, ?1. Chapter: Home in Turkish tribes, 2. Chapter: The word home and the words used for kinds of homes, 3. Chapter: The parts of home and related words, 4. Chapter: The words related to garden and surroundings, 5. Chapter: The words used for equipments of homes, 6. Chapter: the words used for construction materials of homes and tents, 7. Chapter:The words related to neighbours and guests? are classified according to old dialects, close modern dialects (the dialect groups of Oghuz, Kypchak and Siberian) and remote modern dialects (Chuvash and Yakut dailects)The words related to conceptual field of home in ?Derleme Sözlüğü? are included in the Appendix 1, the words related to conceptual field of home in `Versuch Einess Wörterbuches Der Turk-Dialekte, (Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy)? by Radloff are presented in Appendix 2. Some visuals are given in Appendix 3.