İş-aile çatışmalarının hayat memnuniyeti üzerindeki etkisi: Türkiye ve İngiltere'deki akademisyenlerin karşılaştırılması
The impact of work-family conflicts on life satisfaction: A comparison study between academics living in Turkey and the UK
  1. Tez No: 333685
  2. Yazar: LALE MUSTAFAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, İş-Aile Çatışması, Hayat Memnuniyeti, Kültürel köken, Work, Family, Work-Family Conflicts, Life Satisfaction, Cultural Roots
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
İnsan hayatının en önemli öğelerden ikisi iş ve aile hayatıdır. İş ve aile, iki farklı alan olmakla beraber farklı kural, davranış ve düşünce kalıplarının yer aldığı iki ayrı dünyayı da simgelemektedir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler bireylerin iş bağımlılığını dolaylı olarak yükselterek işyerinde yetiştiremediği veya ekstra işlerini akıllı telefonlar veya tabletler kullanarak evde kolaylıkla yapabilmeleri, 24 saat 7gün boyunca işletmelerin kendilerine ulaşabilmelerine yol açmış, bu da iş-aile çatışmalarının artmasına zemin hazırlamıştır.İş-aile çatışmaları ile ilgili literatür ne kadar geniş olsa da günümüzdeki gelişmeler bu konunun farklı açılardan tekrar incelenmesini, sebeplerinin ve etkilerinin yeniden araştırılmasını gerektirmektedir. Özellikle iş-aile çatışmaları ve hayat memnuniyeti gibi yaşamsal öneme sahip iki değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesi oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu konu üzerine odaklanarak, çalışanların aile hayatlarını ihmal eden ve onları adeta ?satın alan? işletmelerin bu konuyu ciddiye almaları, bu konuda farklı alternatifler geliştirmeleri sağlanabilir.Bu çalışmada, iş-aile çatışmalarının hayat memnuniyeti üzerindeki etkisinin ortaya konulması amaçlanmış, öte yandan söz konusu ilişkinin İngiltere ve Türkiye için ne kadar değiştiği, genellikle kapitalist değerlerin ihraç edilmesi sonucunda bireyselleşen dünyada bu tabloların ne kadar benzediğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, İngiltere ve Türkiye'deki üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin kadrosunda yer alan akademisyenlerle yapılan anket çalışması yoluyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçları, ilk olarak, Türkiye'li katılımcı akademisyenlerin iş-aile ve aile-iş çatışması düzeylerinin İngiltere'li katılımcı akademisyenlerinkine göre daha yüksek, hayat memnuniyeti düzeylerinin ise İngiltere'li katılımcılarınkine göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Bir diğer sonuca göre, İngiltere'li katılımcıların iş-aile çatışması düzeylerinin hayat memnuniyeti düzeyleri üzerinde negatif yönde etkisi olduğu halde, aile-iş çatışması düzeylerinin hayat memnuniyeti düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Türkiye 'li katılımcıların iş-aile çatışması ve aile-iş çatışması düzeylerinin hayat memnuniyeti düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Two most important factors in human life are work and family life. Because work and family are different domains, they represent different rule, behavior and thought in different fields. Technological developments have increased the work addiction because people could move their extra work to home or outside of office by using their smartphone or tablet pc. These technologies provide flexibility, independency and accessibility for 24 hours per 7 days without being at work. As a result of these techno-social changes, work family conflict has increased.Although there are great amount of source for the work-family conflicts, because of recent developments, this topic should be examined in different aspects. Especially, specifying the relationship between work-family conflicts and life satisfaction has great importance. As a result, this kind of studies can motivate those companies that are careless about the family life of their employees and those companies that `purchase? their employees to develop different alternatives for work family conflicts and life satisfaction.In this study, it is intended to reveal the relationship between work-family conflicts and life satisfaction. In addition, differences and similarities in this relationship is aimed to reveal. In this regard, survey has been conducted within academics who work in business schools in the British and Turkish universities and these findings were discussed in terms of their theoretical and practical implications.Study results, first of all, show that the level of work-family and family-work conflicts for Turkish academics is higher than the UK academics; however, the level of life satisfaction is lower than the UK academics. Another result for the UK academics demonstrates that although the level of work-family conflicts has negative effects on the level of life satisfaction, the level of family-work conflicts has no meaningful effect on the level of life satisfaction. In addition, for Turkish academics, a meaningful effect of the level of work-family conflicts and family-work conflicts on the level of life satisfaction was not found.