Sağlık Bakanlığı ile birlikte kullanım ve işbirliği protokolü uygulamasına giden üniversite hastanelerinde performansa dayalı ek ödeme sisteminin personel verimliliğine etkisi (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği)
The impact to efficiency of the employees the performance based additional payment system in the use of the university hospitals and the ministry of health protocol for cooperation and collocation (The case of Muğla Sitki Koçman University, Rraining and Research Hospital)
- Tez No: 333712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMİN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Birlikte Kullanım ve İşbirliği Protokolü, Hastane, Sağlık Bakanlığı, Performance, Performance Management, Protocol for Cooperation and Collocation, Hospital, Ministry Of Health
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Günümüz rekabet koşullarının acımasızlığı ve üretim kaynaklarının giderek azalması, zaman zaman yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıkların etkisi tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de kamu kesimi tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinde bir takım değişim ve gelişmelerin yaşanmasını zorunlu kılmaktadır. Bunun sonucu olarak sağlık hizmetlerinin sunumu ve sağlık kurumları işletmeciliğinde yeni modellemelere gidilmiş, sağlık sektöründe hızlı bir dönüşüm yaşanmıştır. Üniversitelerin tıp fakülteleri ya da sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinin birlikte hizmet vermesi bu yeni modellemelere bir örnek olarak gösterilebilir. Çalışmanın amacı ülkemizde 2011 yılı itibariyle uygulanmaya başlanan ve gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan, Üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı?nın ilgili tesislerinin birlikte kullanımı neticesinde oluşan kurumlarda çalışan personele uygulanan, ?performansa dayalı ek ödeme sisteminin çalışanların verimliliklerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyip etkilemediğinin? araştırılmasıdır. Konuyla ilgili çalışmaya literatür taraması yapılarak başlanmış; bu alanda kitap, makale, yayımlanmış ve yayımlanmamış yüksek lisans ve doktora tezleri ve internet dokümanları incelenmiştir. Özellikle incelenen kavramlar; performans, performans değerlendirme, verimlilik, sağlık hizmetlerinde performans ölçümü, Sağlık Bakanlığı performansa dayalı ek ödeme sistemi, sağlık hizmeti sunucuları, vb. kavramları olmuştur. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nde uygulanmakta olan, performansa dayalı ek ödeme sisteminin hastane çalışanlarının verimliliklerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 26 adet kapalı uçlu ve 1 adet açık uçlu soru olmak üzere toplam 27 soruluk bir anket geliştirilmiş ve çalışan personel üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın evreni Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı?na bağlı Muğla Devlet Hastanesi?nin 26/04/2011 tarihinde imzaladığı ??birlikte kullanım ve işbirliği protokolü? ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak adlandırılan kurumda araştırmanın yapıldığı tarihlerde çalışan personelin tümüdür. Araştırma evreni 910 kişiden oluşmaktadır. Çalışanların değerlendirmelerini almak üzere 550 adet anket çalışması sunulmuş ancak bunların 338?i cevaplandırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 14.0?da Tek Yönlü ANOVA, Kruskal Wallis, Bağımsız İki Örnek T-Testi ve Post Hoc testleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The ruthlessness of the today?s competitive conditions, ever depleting sources of production and the impact of the political, social and economic instabilities, experienced from time to time, forced some changes and developments to occur in the health services, provided by the public sector, just like all sectors. As the result, new sorts of modeling have been implemented in the presentation of the health services as well as the management of the health institutions, thus a rapid transformation was experienced in the health sector. The implementation of the Faculty of the medicines of the Universities or the Health Practice and Research Centers, providing their services in a co-locational manner may be given as an example to this new sort of modeling. he aim of the hereby study is to analyze whether the work system, called ? Performance based additional payment? affects the employees of the institutions, emerged after the co-colcational use of the Universities and the relevant institutions of the Ministry of Health in a negative or positive manner. The study in this regard was initiated by conducting a literature review and the books, articles, published or unpublished post graduate or doctorate thesis as well as the internet based documents were studied. The initially dissected notions included the elements such as performance, evaluation of performance, efficiency, performance measurement in health services, the Ministry Of Health Performance based Additional Payment System, health services providers etc. In order to determine the impact of the Performance based Additional Payment System, that is currently being implemented in the Muğla Sıtkı Koçman University, Training and Research Hospital, on the efficiency of the employees of the said hospital, a survey with 27 questions (including 26 open ended question and one closed ended question) was developed and implemented on the working personnel. The population of the research is comprised of the entire personnel, working in the Institution, renamed Muğla Sıtkı Koçman University, Training and Research Hospital, upon undersigning the ?protocol for cooperation and collocation? signed by The Muğla State Hospital under the Ministry of Health and by Muğla Sıtkı Koçman University by time the indicated research was being conducted. The population of the study is comprised of 910 people. 550 surveys were presented in order to acquire the assessments of the employees but only 338 of them were filled in. The data, received from this were analyzed in SPSS 14.0 via singe factor ? ANOVA test, Kruskal Wallis, Independent Samples t-Test and Post ? Hoc tests.