Anne baba tutumları ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between parental attitudes and marital satisfaction
- Tez No: 333738
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: anne baba tutumları, evlilik, evlilik doyumu, parental attitudes, marriage, marital satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, algılanan anne baba tutumları ile evlilik doyumu arasındaki ilişki incelenmiş ve bireylerin evlilik doyumlarının yaşına, eşinin yaşına, cinsiyetine, eğitim durumuna, eşinin eğitim durumuna, gelir düzeyine, iş durumuna, evlenme biçimine, evlilik yılına, çocuk sayısına göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır.Çalışmanın katılımcı grubunu, 102 kadın ve 98 erkek olmak üzere 200 evli birey oluşturmaktadır. Katılımcıların evlilik doyumunu ölçmek üzere Evlilik Yaşam Ölçeği (Tezer, 1986), algıladıkları anne baba tutumunu ölçmek üzere Anne Baba Tutum Ölçeği (Kuzgun ve Eldeleklioğlu, 2005) ve demografik bilgilerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Soru Listesi uygulanmıştır.Bu araştırmada verilerin analizi için SPSS for Windows 17.0 programı kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı belirlemek için t-testi, ikiden fazla gruplar arasındaki farkı belirlemek için Tek Yönlü Anova testi ve farklılığa sebep olan grubun tespiti için de Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, evlilik doyumunun bireylerin eğitim durumuna, eşlerinin eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Buna göre, bireylerin kendilerinin ve eşlerinin eğitim durumları yükseldikçe evlilik doyumlarının da yükseldiği görülmüştür. Evlilik doyumu ile evlenme biçimi arasında da anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna varılmıştır. Severek, kendi isteğiyle evlenenlerin evlilik doyumu puanlarının görücü usulüyle evlenenlerin evlilik doyumu puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür.Araştırmaya katılanların, algıladıkları demokratik anne baba tutumu ile evlilik doyumu arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğu, otoriter anne baba tutumu ve koruyucu-istekçi anne baba tutumları ile de evlilik doyumu arasında anlamlı ve ters bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre, algılanan demokratik anne baba tutumu arttıkça evlilik doyumu artmakta, algılanan otoriter ve koruyucu-istekçi anne baba tutumu arttıkça evlilik doyumu azalmaktadır.Araştırma kapsamında elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve uygulamacılar için ve gelecek çalışmalar konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between perceived parental attitude and marital satisfaction was studied and it was investigated whether or not there are significant differences between marital satisfaction levels of participants in terms of their age, spouse?s age, sex, educational level, duration of marriage and the number of children. The participants of this study was composed of 200 married couples (102 Female, 98 male). Participants? marital satisfaction level were measure by Marital Satisfaction Scale (Tezer, 1986) and their perceived parental attitude were measured by Parental Attitude Scale (Kuzgun ve Eldeleklioğlu, 2005). Participants were also administered Demographic Questionnaire which were developed by the researcher.Data were analyzed with SPSS for Windows 17.0. In quantitative analysis, t-test were used in order to measure the difference between two groups; one-way ANOVA were used in order to measure the difference among more than two groups. Scheffe test were also used to detect the group that made the difference. Results of the study showed that participants? marital satisfaction levels differed significantly in terms of their educational level and spouses? educational level. As participants? educational level and their spouses? educational level increases, their marital satisfaction level also increases. There was significant difference between marital satisfaction and type of marriage. Participants who made love marriage had significantly higher marital satisfaction than participants who made arranged marriage. There were significant relationships of marital satisfaction with perceived democratic parental attitude, perceived authoritative parental attitude and perceived protective parental attitude. As perceived democratic parental attitude increases, marital satisfaction also increases. As perceived authoritative parental attitude and perceived protective parental attitude increases marital satisfaction decreases. Results of this study has been discussed in the light of the literature and provided the suggestions for the further researches.