Abdülhak Şinasi Hisar'ın romanlarında mekan-insan ilişkisi
The relationship between place and human in the novels of Abdulhak Şinasi Hisar
  1. Tez No: 333749
  2. Yazar: YUNUS BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülhak Şinasi Hisar, roman, insan, mekân, mekâninsan ilişkisi, Abdülhak Şinasi Hisar, novel, character, setting and the relationship between the settign and the character
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
İnsan ve mekân, anlatmaya bağlı türlerden biri olan romanın temel unsurları arasında yer alır. Mekânla insan arasında belirgin bir ilişki söz konusudur. Çünkü mekân, insanın kimliğinin bir parçasıdır. İnsan, varlığını mekân aracılığıyla ortaya koyar. Bu çalışmanın amacı, Abdülhak Şinasi Hisar'ın romanlarındaki mekân-insan ilişkisini açıklamaktır. Çalışmada yazarın Fahim Bey ve Biz, Çamlıca'daki Eniştemiz, Ali Nizami Bey'in Alafrangalığı ve Şeyhliği adlı romanları incelenmiştir. Bu romanlarda kişilerin nasıl çizildiği, kişi çiziminde mekândan nasıl yararlanıldığı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda yazarın romanlarında, çocukluğunun geçtiği mekânları anlattığı belirlenmiştir. Bu mekânların, kişi sunumunda etkin olarak kullanıldığı saptanmıştır. Yazarın mekândan hareketle çocukluk günlerinin güzel günlerine duyduğu özlemi yansıttığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Characters and setting are the main elements of novels, which heavily depend on narration. There is a one-to-one relationship between characters and setting as the latter plays an important role in characters. The aim of this study is to have a look at the relationship between the characters and the setting in the novels by Abdülhak Şinasi Hisar. In the study, the novels Fahim Bey ve Biz, Çamlıca?daki Eniştemiz, Ali Nizami Bey?in Alafrangalığı ve Şeyhliği are analysed in terms of the relationship between the characters and the setting. The questions ?how were the characters depicted?? and ?How was the setting made use of in the depiction of the characters? are the main topics of the study. The study concludes that the setting depicted in the author?s novels was based on his childhood memories. The study also figures out that the setting has key role in the depiction of the characters. Therefore, it is easy to infer that the author misses his old good days.