Kur'ân-ı Kerim'de medih ve zem üslûpları
The styles of 'medih' (praise) and 'zem' (satire) in the holy Qur'an
  1. Tez No: 333750
  2. Yazar: OSMAN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT YILDIRIM, PROF. DR. MUHİT MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, üslûp, medih ve zem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez Kur'ân-ı Kerim'de medih ve zem üslûplarını araştırma amacını taşımaktadır. Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak üslûbun ne olduğu; Kur'ân üslûbunun nasıl olduğu, başlıca özelliklerinin neler olduğu ve insanları nasıl cezbettiğinden bahsedilmiştir. Ayrıca gramercilere ve belâgatçılara medih ve zem üslûbunun nasıl olduğu ve yapılış yöntemleri teknik olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, Kur'an'da medih üslûbunun nasıl olduğu incelenmiş, medhe vesile olan sebepler akîde ve amel yönüyle ele alınmıştır. Allah'ın, peygamberlerin, meleklerin, semâvî kitapların; geçmiş ümmetlerdeki iyi şahsiyetlerin, Ehl-i Kitabın, ümmet-i Muhammed'in; bazı mekân ve zamanların Kur'ân'da hangi üslûplarla nasıl övüldüğü tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kur'ân'da zem üslûbunun nasıl olduğu incelenmiş, zemme neden olan sebepler akîde ve amel yönüyle ele alınmıştır. Kâfirlerin, müşriklerin, münâfıkların, geçmiş ümmetlerdeki kötü şahsiyetlerin, Ehl-i Kitabın, İslam düşmanlarının ve bazı mekânların Kur'ân'da hangi üslûplarla nasıl yerildiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the styles of“praise”and“satire”in the Qur'an. It consists of an introduction and three chapters.In the first chapter, the characteristics of the concept“style”, the style of the Qur?an generally and how the style of the Qur?an attracted people will be studied. Additionally, the meaning of the styles of“praise”and“satire”according to the linguists and men of letters, and how those styles are constructed will be investigated. The second chapter analyzes how the“praise”style is in the Qur?an. What conduces to ?praise? is investigated according to the doctrine and the worship. How and in which styles Allah, the prophets, the angels, the holy scriptures, the good people in the previous nations, the people of the book, the ummah of Islam, and some places and periods are glorified in the Qur?an are among the subject study of this chapter.Third chapter deals with the style of ?satire? in the Qur?an. What conduces to ?satire? is investigated according to the doctrine and the worship. How and in which styles the infidels, the polytheists, the hypocrites, the bad people in the previous nations, the people of the book, the enemies of Islam, and some places and periods are vilified in the Qur?an are among the subject study of this chapter. Key WordsThe Qur'an, style, praise, satire.