Reshaping global economic governance and the role of Turkey in G20
Küresel ekonomik yönetişimin yeniden şekillendirilmesi ve Türkiyenin G20 içindeki rolü
  1. Tez No: 333751
  2. Yazar: BEYZA OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA VİLDAN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Global Crisis, Global Governance, International Reserves, Gold Reserves, New Monetary System, G20
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yaşanan son küresel krizin ardından, gelişmekte olan ülkelerin aktif katılımıyla gerçekleşecek yeni bir yapılanmanın gerekliliği yeniden gündeme geldi. Ekonomistler, akademisyenler ve finansal sektörün önde gelen yöneticileri tarafından ortaya atılan çeşitli yorumlar ve fikirlerin ardından, bu değişimin gerçekleşmesi ve gerçekleşmesi halinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkacağı önem kazandı. Amerika Birleşik Devletlerinin dominant olduğu bir uluslararası para sistemi yerine Çin, Türkiye, Brezilya, Hindistan ve diğer G.20 ülkelerinin daha etkin olacağı bir yönetişim modeli nasıl olmalıdır? Bu tezde, ilk olarak 2008 küresel finansal kriz hakkında genel çerçeve sunularak yukarıda bahsi geçen yeni sistemin kurulmasıyla ilgili konuya yer verilecektir. Daha sonra Amerikan dolarının rezerv para olma özelliğini göreceli olarak yitirişi ve Amerikanın hegemonik gücünün azalışına değinilecektir. Bu tartışmalar ışığında yeni bir sistemin kurulması gerekliliğine değinilerek, altın kambiyo sistemine geri dönüş tartışmaları sunulacak ve bu sistemin avantaj ve dezavantajları tartışılacaktır. Bilindiği üzere, kriz zamanlarında uluslararası rezerv seviyelerinde bir artış görüldüğü söylenegelmektedir. Aynı zamanda altın böyle zamanlarda bir emniyet stoku olarak tutulmaktadır. Altın kambiyo sisteminin yeniden gündeme gelmiş olması dolayısıyla da, G-20 ülkelerinni altın rezervlerini etkileyen faktörleri inceleyen ampirik bir çalışmaya yer verilerek, G-8 ve diğer G-20 ülkeleri üzerinden bir karşılaştırma yapılacaktır. Son kısımda regresyon sonuçları değerlendirilerek, Türkiyenin de katkısı tartışılmak suretiyle, daha iyi bir küresel yönetişim için politika önerileri geliştirilecektir. Anahtar KelimelerKüresel Kriz, Küresel Yönetişim, Uluslararası Rezerv Seviyeleri, Altın Rezerv Seviyeleri, Yeni Mali Sistem, G20
Özet (Çeviri)
Following the most recent global crisis, the necessity for a new structuring in which developing countries more actively participate in the processes of global governance has become a current issue. After comments made by economists, academicians and top managers of the financial sector, in order to construct a new monetary system, it became important to monitor the change and the future results of this change. Instead of an international monetary system of US dominance, how could be a governance model with China, Turkey, Brazil, India and the other G-20 countries? In this thesis, we are going to analyse the aforementioned issue about the new international monetary system starting with the general frame of 2008 financial crisis. Then, the relative loss of US dollar?s reserve money characteristics and the decline of United States? hegemonic power will be emphasized. Since it is a matter of debate, returning to a new structured gold standard will be discussed with the advantages and disadvantages. While the gold standard is going to be analysed, an empirical study on the factors influencing gold reserve levels of G-20 countries will be run in order to see which variables affect the reserve levels and to check whether the tendency is different for the G-8 and other G-20 countries. So, a comparative method will be held by the help of panel data analysis. Since it is seen as a common tendency to hold more of gold reserves as buffer stock during the crisis times and also since gold has become a very important actor in global economy with its increasing value, this analysis is very crucial with its participation in the ongoing debate. Finally, the results of the regression will be discussed together with the Turkey?s role on the reconstruction of global governance.