Lise öğrencilerinin siber zorba ve mağdur olma davranışları ile yakın sosyal çevrelerinden algıladıkarı sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between high school students? being cyberbullying and cyber victim with the level of the perceived social support
- Tez No: 333769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAŞKIN TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık, siber mağduriyet, algılanan sosyal destek, Cyberbullying, cyber victim, percieved social support
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı; lise öğrencilerinin siber zorba ve siber mağdur olma durumları ile aileden, arkadaştan ve öğretmenden algılanan sosyal destek düzeyi arasında ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda ilişkisel tarama türünde bir çalışma yapılmıştır. İstanbul'da öğrenim görmekte olan yaşları 14-19 arasında değişen 205'i kız, 231'i erkek toplam 436 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada siber zorbalık, siber mağduriyet ile aileden, arkadaştan ve öğretmenden algılanan sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişki; yaş, sınıf, başarı düzeyi, lise türü ve okul türü değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada demografik değişkenler ve siber zorbalık ile sosyal destek ve siber zorbalık arasındaki ilişki T-testi , ANOVA ve Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları siber zorbalık ve siber mağduriyetin algılanan sosyal destek düzeyine göre farklılık gösterdiği yönündedir. Siber zorbalık ve siber mağduriyet ile arkadaştan ve öğretmenden algılanan sosyal destek arasında negatif yönde ilişki saptanmıştır. Erkeklerin kızlara göre daha fazla siber zorbaca davrandığı, kızların erkeklere göre aile, arkadaş ve öğretmenlerinden daha fazla sosyal destek algıladıkları, Fen lisesi öğrencilerinin diğer lise türlerine (Anadolu, Meslek, Genel) göre daha fazla siber zorba ve mağdur olduğu, özel okul öğrencilerinin devlet okulu öğrencilerine göre daha çok siber zorbalığa maruz kaldıkları, siber zorbalık ve siber mağduriyet arasında ilişki olduğu araştırmanın diğer bulgulardır
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to indicate the relationship between high school students? being cyberbullying or cyberbullying victim and the level of the perceived social support from family, teachers and friends. For this purpose relational screening model was carried out. The study was conducted on 436 students in total consisting 205 female and 231 male students studying in Istanbul whose ages ranging from 14-19. In this research the relationship between cyberbullying, cyber victimization and perceived social support from family, teachers and friends is analyzed according to variables such as age, class, success level, and high school types. Demographic variables of the study and the relationship between cyberbullying and social support were examined by T test, Anova Test and Pearson Correlation Analysis. Research findings indicate that cyberbullying and cyber victimization differ based on the level of perceived social support. The result shows that cyberbullying and cyber victimization negatively correlated with perceived social support from friends and teachers respectively. As compared with females, males are more inclined to commit cyberbullying. On the other hand, females get more perceived social support from their teachers, friends and families. Science High School students are more suffer from cyberbullying than another kind of high school students such as Vocational and Anotolian High Schools. In addition, private school students are more suffer from cyberbullying than public school students. Another finding is that there is a meaningful relationship between cyberbullying and cyber victimization.