At home but not at ease, the trapped identities in the land of the free: The politics of race and sexuality in James Baldwin's fiction
Vatanında ama huzursuz, özgürlük ülkesinde kapana kısılmış kişilikler: James Baldwin'in romanlarında ırk ve cinsellik politikası
  1. Tez No: 333774
  2. Yazar: TUĞBA ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irk, Cinsellik, Cinsiyet, Homoseksüellik, Ataerkillik, Maskülinite, Kimlik, Din, Esasçılık, Race, Sexuality, Gender, Homosexuality, Patriarchy, Masculinity, Identity, Religion, Essentialism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, öncelikle, ırk ve cinsiyet kavramlarını; bu kavramların insan kimliğini nasıl şekillendirdiğini; ve sıradüzensel (hiyerarşik) yapıların ve politik söylemlerin bu iki kavramdan nasıl doğduğunu, W. E. B. Du Bois, Frantz Fanon, ve bell hooks gibi yazar ve düşünürlerin ışığı altında incelemektedir. Tezde daha sonra, bu kavramlar, James Baldwin?in Go Tell It on the Mountain, Another Country ve Tell Me How Long the Train?s Been Gone romanlarında dini ve laik içeriğiyle analiz edilmektedir. Bu romanlarda, Baldwin, Amerikan rüyası ve ütopik ideallerinin, toplumun temel taşını oluşturan ikili karşıtlık ilkesinden dolayı, Amerikan uygularımyla çakıştığı zıt bir dünya yansıtmaktadır. Bu nedenle, bu tez beyaz ve siyah, kadın ve erkek, heteroseksüel ve homoseksüel arasındaki hiyerarşik ilişkiyi incelemektedir.Bu tezin amacı, Baldwin?in romanlarını, kendi insanlarını ?vatanında? kapana kıstıran Amerikan ikilemine bir ayna olarak incelemek; ve bütün sömürü biçimlerinin nasıl aynı şekilde çalıştığını ırk, cinsellik, ve cinsiyet yönünden ezilen değişik grupların benzer deneyimleriyle tartışmaktır. Baldwin?in karakterlerinin ötekileştirilmelerinin ve acılarının nedenı ?farklılık? olduğundan, bu tez Baldwin?in insanlardaki farklılıkları ortaya çıkarmak yerine benzerliklerine odaklanmaya olan ihtiyacı göstererek ülkesinin hiyerarşik ve baskıcı yapısına bir çözüm sunduğunu ve böylece Amerikan rüyası ve gerçeği arasındaki mesafeyi azalttığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis firstly investigates the concept of race and sexuality; how these two elements shape one?s identity; and how hierarchical structures and political discourses emerge out of them through writers and intellectuals like W. E. B. Du Bois, Frantz Fanon, and bell hooks. Then, the thesis analyzes these concepts in James Baldwin?s three novels: Go Tell It on the Mountain, Another Country, and Tell Me How Long the Train?s Been Gone within religious and secular context. In these novels, Baldwin reflects a contradictive world where the American dream, along with its utopic ideals, clashes with the American practices resulting from binary oppositions on which American society is based. Thus, the thesis examines the hierarchical relationship between the white and the black; female and male; and homosexual and heterosexual in order to deconstruct them.The aim of this thesis is to .examine Baldwin?s fiction as a mirror of the American dilemma which traps its citizens at their ?home? and to discuss how all forms of exploitation work in the same way through the similarities between the experiences of different oppressed groups in terms of race, sexuality, and gender. As the reason of the alienation and pain of Baldwin?s characters is ?difference,? the thesis suggests that Baldwin offers a solution to the hierarchical and oppressive nature of his country through reflecting a need to accept the similarities between people rather than pointing at differences; and thereby, aims to lessen the distance between the American dream and reality.