The resonance of different temperaments: Nature in transcendentalism and Taoism
Farklı tabiatların rezonansı: Transandantalism'de ve Taoizm'de doğa
- Tez No: 333773
- Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nature, Transcendentalism, Taoism, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Lao Tzu, Chuang Tzu
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Özellikle doğaya bakış açısındaki çarpıcı benzerliklerine rağmen, Amerikan Transandantalizmi ve Çin Taoizmini karşılaştırmalı olarak inceleyen çok az sayıda araştırma yapıldı. Bu tez onların doğa hakkındaki düşüncelerini sistematik olarak karşılaştırır ve yedi benzerlik ve üç farklılık tespit eder. Birinci bölüm, giriş, ana tartışmaları, Transandantalizm ve Taoizmin arka planını ele alır. İkinci bölüm Transandantalizm ve Taoizm?de doğa kavramını açıklar. Üçüncü bölüm yedi benzerlik üzerinde durur: dünyanın bütünlüğü ve birliği; insanlık ve doğa arasındaki yaratılıştan gelen ilişki; doğadaki yaşam ve üretken güç; doğanın bütünlüğü ve güzelliğini algılamada tabiat ve çocukluk ilişkisi; doğaya dair yetersiz ahlak anlayışı; insan tabiatına zarar veren açgözlülük; ve doğa içinde var olma tecrübesi. Dördüncü bölüm üç farkı inceler: Nesnel Tao karşısındaki tanrının kutsallığı; Öz güvene karşılık boş durma; ve doğayla bütünleşmeye karşılık meditasyon. Beşinci bölüm bu benzerlik ve farklılıkları yeniden özetler ve sonuçlandırır. Anahtar Kelimeler Doğa, Transandantalism, Taoizm, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Lao Tzu, Chuang Tzu
Özet (Çeviri)
Little research has been done in comparative study of American Transcendentalism and Chinese Taoism, although their affinity is striking, especially in their attitudes toward nature. This thesis systematically compares their thoughts about nature and locates seven similarities and three differences. Chapter 1, the Introduction, states the main arguments and the background of Transcendentalism and Taoism. Chapter 2 clarifies the concepts of nature in Transcendentalism and Taoism. Chapter 3 illuminates seven similarities: the unity and oneness of the world; the inherent relation between humanity and nature; life and creative power in nature; the relation between nature and childhood in perceiving the wholeness and beauty of nature; deficient understanding of morality in relation to nature; how greed for property destroys human nature; and the experience of Being in nature. Chapter 4 analyzes three differences: the divinity of God versus the objective Tao; Self-reliance versus doing nothing; and going to nature versus meditation. Chapter 5 concludes and recapitulates the similarities and differences.