Positive personality transformation in T.S. Eliot's 'Prufrock' and The Waste Land
Eliot'i 'Prufrock' ve Çorak Ülke şiirinde pozitif benlik gelişimi
  1. Tez No: 333780
  2. Yazar: KADRİYE ŞANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASSIL HRISTOV ANASTASSOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: T.S. Eliot, Personality, Self Acquisition, Transformation, The Love Song of J. Alfred Prufrock, The Waste Land, Tiresias, Ego, Super Eg
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında, Eliot?ın J. Alfred Prufrock?un Aşk Şarkısı ve Çorak Ülke şiirlerinde Prufrock?un ve Tiresias?ın parçalanmış şuur düzeylerindeki dönüşümleri incelenecektir. Bu iki figur, Birinci Dünya Savaşının kötümser tablosu dolayısı ile zihinsel cehennemi içinde yaşayan modern insanı temsil eder. Prufrock, kendi egosu ve super egosu arasında sağlıklı iletişim kuramayan hastalıklı bir figürdür. Tiresias ise, kadın ve erkeklerin birbirinden kopuk duygu dünyalarına tanık olan, zavallı bir gözlemcidir. Eliot, bu şiirlerde modern dünyayı saygınlığın yitirildiği, yeniden gelişmenin duygusallığın olmadığı, otoritenin, verimin, canlılığın ve benlik denetiminin bulunmadığı bir yer olarak tasvir eder. Eliot, Prufrock ve Tiresias?ı benlik gelişimini tamamlamada hezimete uğramış sahte ve bozuk kişiliklerin yığıntısı olarak tanımlar. Eliot, Prufrock ve Tiresias?ın çaresiz durumlarına empati duymaları için okuyucuyu şuur akışına davet eder. Eliot bunu iç dünyanın gelişimi prensibi ve şairin tarafsızlığı teorisini uygulayarak, tarihi benlikleri modern benliklerin şuur akışında buluşturarak gerçekleştirir. Anahtar KelimelerT. S. Eliot, Kişilik, Benlik Geliştirme, Dönüşüm, ?Alfred J. Prufrock?un Aşk Şarkısı?, ?Çorak Ülke?, Tiresias, Id, Ego, Super Ego
Özet (Çeviri)
In this study,I examine the transformations of the fragmented consciousness of Prufrock and Tiresias in Eliot?s ?The Love Song of J. Alfred Prufrock? and ?The Waste Land.? Both figures represent modern man in a mental hell generated by the pessimism of World War I. Prufrock is a pathetic figure who is unable to form a healthy relation between his ego and super ego, while Tiresias is an impotent, detached spectator who witnesses the disassociated sensibilities of men and women. In these poems, Eliot describes the modern world as a place lacking in dignity, regeneration and spirituality as well as an absence of potency, prosperity, vitality, and self control. Eliot describes a heap of broken images surrounding Prufrock and Tiresias that express an underlying ambiguity and a failure to develop a unified self. He invites the reader to experience the stream of consciousness of Prufrock and Tiresias in order to make us feel empathy for their helplessness. Eliot composes ancient selves with modern selves to make us aware of developmental principles of personality.