Türk edebiyatında ilahi mecmuaları
Carol corpus in Turkish literature
- Tez No: 333781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Mecmua, İlahi, transkripsiyon, Turkish literature, journal, nasheed, transcription
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Günümüz şiir antolojileriyle benzerlik gösteren şiir mecmuaları Türk edebiyatı açısından önemli bir işleve sahiptir. Edebiyatımızda mecmualar, söz konusu önemlerini `eser? olmalarının yanı sıra yazıldıkları devrin şairleri, şiirleri ve dil hususiyetleri hakkında önemli çıkarımlar yapmamızı sağlayacak nitelikte olmalarından edinirler. Araştırmamıza konu olan mecmua Fatih Üniversitesi Kütüphanesi?nde 00381802 no ile kayıtlı olup Sayın Şefik Can?ın bağışıdır. Bizim çalışmamıza konu olan eser içerik itibariyle `Mecmû?a-i ilâhiyyât? özelliği göstermektedir. `İlahiyat? başlığı taşıyan eserde çeşitli şairlerin ilahileri bir araya getirilmiştir. Derleyicisi bilinmeyen mecmua, araştırmamızda `tanıtım-transkripsiyon? yönüyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The poetry journals similar to our present poetry anthologies have a significant function for Turkish literary history. The journals in our literature take their mentioned significance from, beside being a ?work,? being capable of letting us make important inferences about the poets, poems, and lingual aspects of the time in which they were written. The journal that is the subject of our study is registered in Fatih University Library with the number 00381802 and is Şefik Can?s endowment. The journal that is the subject of our study shows the aspects of ?Journal of Divinity/Theology? in terms of content. In the work titled ?Divinity/Theology,? the nasheeds of various poets are compiled. The journal whose compiler is not known is analyzed within its ?publicity-transcription? aspect in our research.