Rusya - Gürcistan Savaşı'nın Kafkasya coğrafyası bağlamında önemi
The importance of Russia - Georgia War in the context of Caucasus geography
  1. Tez No: 629477
  2. Yazar: DENİZ KARADAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Kafkasya, Gürcistan, Jeo-stratejik, Russia, Caucasus, Georgia, Geo-strategic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Güney Kafkasya bölgesi bulunduğu coğrafya itibarı ile oldukça önemli kaynakları ve madenleri içerisinde barındıran ve küresel güçlerin dikkatini çeken bir yer olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı bölgede her zaman ülkeler arasında çatışmalar yaşanmış ve hâkimiyet savaşları gerçekleşmiştir. 1990'lı yıllarda Avrupa Birliği (AB)'nin de bölge politikalarını geliştirmesi ve o bölgede siyasi profilini yükseltmeyi amaçlaması bölgenin stratejik önemini bizlere göstermektedir. Bu coğrafyada hâkimiyet kurmak tarihsel süreç içerisinde Rusya için güney bölgesine geçişi sağlamak anlamına gelmiştir. Bu nedenle Rusya sürekli olarak bölgede hâkimiyet kurmayı amaçlamış ve saldırılar gerçekleştirmiştir. 2008 yılında yaşanan Rusya - Gürcistan Savaşı da Rusların bu isteklerinin bir doğrultusu olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmada bu savaşın Kafkasya coğrafyası açısından önemi ve iki ülke için getirilerinin neler olduğu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The South Caucasus region is defined as a place that contains important resources and mines in its geography and attracts the attention of global powers. Because of these reasons, there have always been conflicts between the countries in the context of the historical process and wars of domination have taken place. The fact that the EU developed regional policies in the 1990s and aimed to increase its political profile in that region shows us the strategic importance of the region. Dominance in this geography meant for Russia the transition to the southern region in the historical process. For this reason, Russia has consistently sought to establish domination in the region and carried out attacks. The Russian - Georgian War in 2008 is also considered to be a direction of Russian wishes. In this study, the importance of this war for the Caucasus geography and its returns for the two countries will be examined.