Dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyüme üzerine etkileri;Türkiye-Hindistan örneği
The effect of foreign direct investment on economic growth; The case of Turkey-İndia
- Tez No: 333787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜDİYE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımları, Ekonomik Büyüme, Foreign Direct Investments, Economic Growth
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri; Türkiye-Hindistan Örneği?Burhan ASLANGelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) ulusal tasarrufların yetersiz kalması bu ülkelerin büyüme süreçlerini olumsuz yönde etkileyip; bu alanda yaşadıkları yoğun rekabet bütün dikkatleri dolaysız yabancı sermaye yatırımlarına yöneltmiştir. Bu çalışmada dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeye yapacağı etkiler ile Türkiye açısından uygulama sonuçları Yatay Kesit Veri Analizi Kullanılarak 1980-2010 dönemi için Türkiye verilerinden yararlanılarak incelenmiştir.Oluşturulan regresyon modeli sonucunda, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde Türkiye'ye gelen dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının pozitif ve anlamlı; ancak, beklenildiğinin aksine düşük düzeyde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Foreign Direct Investment on Economic Growth; The Case of Turkey-India?Burhan ASLANInsufficient national savings in Developing Countries (DCs) effect those countries? growth process in a negative way, and intensive competition in this area has directed all the attention to foreign direct investment. In this study, the impacts of foreign direct investment on economic growth and the results of implementation for Turkey and India were examined by using horizontal sectional data analysis. The period which was examined for Turkey was the years between 1980 -2010,As a result of the regression model that was formed for the study, it was observed that foreign direct investment inflows to Turkey are positive and meaningful but at a low level contrary to what is expected.