Kriz dönemlerinde uygulanan yatırım teşvik politikaları ve ekonomik etkileri
The investment incentive policies implemented and the economic effects in periods of crisis
- Tez No: 333788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Ekonomi Politikaları, Maliye Politikaları, Yatırım Teşvik Politikaları, Ekonomik Etkiler, Economic Crisis, Economic Policy, Fiscal Policy, Investment Incentive Policies, Economic Effects
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bir ekonomide aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ekonomik krizler olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Önceleri sadece krizi yaşayan ülkeler ile sınırlı olan ekonomik krizler küreselleşme olgusunun etkisiyle özellikle 1990?lı yıllardan itibaren çevre ülkelerini de etkisi altına alma özelliği sergilemektedir. Özellikle kriz sonrasında uygulanan ekonomi politikaları ile krizin ülke ekonomisindeki etkileri azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu politikalar kapsamında değerlendirilen, aynı zamanda maliye politikasının bir unsuru olan yatırım teşvik politikaları krizlerle mücadelede önemli bir faktör olarak yerini korumaktadır. Krizlere yönelik alınan tedbirlerde maliye politikasının artan önemine vurgu yapan yatırım teşvik politikaları Cumhuriyet tarihimiz boyunca kendini göstermektedir. Kriz dönemlerinde gerek daraltıcı gerekse genişletici politikalar uygulansa da yatırım teşvik politikalarından vazgeçilmemiştir. Ayrıca son zamanlarda ekonomik değişkenleri olumlu yönde etkilemesi açısından yatırım teşvik politikaların niteliğini artıcı uygulamalara gidilmiştir. Bu tezde, ülkemizde 1994, Kasım 2000, Şubat 2001 ve 2008 kriz dönemlerinde uygulanan yatırım teşvik politikaları ele alınarak bu politikaların seçilmiş ekonomik değişkenlere yönelik etkileri üzerine bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In an economy emerging suddenly and unexpectedly leads to negative consequences for the economic crisis. Previously only limited to countries in crisis due to the economic crisis of globalization since the 1990s, especially under the influence of the environment in the countries of import feature exhibits. Especially with the economic policies implemented after the crisis, aims to reduce the effects of the crisis in the national economy. These policies are assessed in the context, which is also an element of fiscal policy, investment incentive policies remains an important factor in the fight against crises.Increasing emphasis on the importance of fiscal policy measures taken for the crises of the investment incentive policies is manifested throughout the history of the Republic. Contractionary to expansionary policies in times of crisis as well as the investment incentive policies implemented abandoned. Also recently, the economic variables in terms of a positive effect on the quality of investment incentive policies have been implemented increaser. In this thesis, in our country in 1994, November 2000, February 2001 and 2008, the investment incentive policies applied in times of crisis by taking out a study on the effects of these policies on economic variables were selected.