Sürdürülebilirlik açısından tersine lojistik faaliyetlerini ve sürdürülebilir pazarlamayı etkileyen faktörler
In terms of sustainability the factors that affect reverse logistic activities and sustainable marketing
- Tez No: 393645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H.SEÇİL FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tersine lojistik, Sürdürülebilir Pazarlama, Ambalaj Atıkları, Plastik Sanayi, AHP, Reverse Logistics, Sustainable Marketing, Packaging Waste, Plastics Industry, AHP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Küresel ısınmanın artması sonucu azalma görülen kaynakların etkin kullanımı, israfın önlenmeye çalışılması, çevreye minimum düzeyde zarar verme gibi eylemler giderek önem kazanmaya başlamıştır. Bu bilinç düzeyi çerçevesinde gelişen tersine lojistik kavramı firmalarında göz ardı etmemesi gereken bir faaliyet haline dönüşmüştür. Tersine lojistik, işletmelerin faaliyetlerinin daha az maliyetle daha etkin bir şekilde yürütülmesi sağlamaktadır. Tersine lojistik sürdürülebilirlik kavramının bir parçası olarak görülebilir. Sürdürülebilirlik şimdiki ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesilleri göz ardı etmeden onları da düşünerek kaynakları kullanabilme yeteneğidir. Sosyal, ekolojik ve ekonomik gereksinimler sağlayarak çevreye duyarlı bir örgüt kültürü oluşturmak isteyen firmalar tersine lojistik ile beraber sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerini işletmelerine uygulayabilmektedirler. Bu çalışmada; Kahramanmaraş'ta ambalaj atıklarından geri dönüşüm sağlayan plastik sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede uygulama çalışması yapılmıştır. Firmaların tersine lojistik faaliyetlerini ve sürdürülebilir pazarlamayı etkileyen faktörlerin belirlenebilmesi için çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, karar verici firmanın tersine lojistik faaliyetlerini etkileyen faktörler hiyerarşisine ait esas kriterlerden olan kanuni zorunlulukların birinci derecede öneme sahip olduğu görülmüştür. İkinci olarak sürdürülebilir pazarlamayı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan hiyerarşinin en önemli temel faktörü ekonomik gereksinimler kriteridir. Ayrıca çalışmanın bu alanda yapılan ilk çalışma olduğundan bahsedilerek, gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Increase as a result of global warming has begun to be seen reductions in our natural resources. Therefore, effective use of resources, tried to prevent waste and minimal damage to the environment has increasingly become important as action. Reverse logistics concepts developed in the framework of this awareness has become an activity that should not be ignored in the company. Reverse logistics, providing business activities more effectively at less cost of execution. Reverse logistics can be seen as part of sustainability. Sustainability has been defined to meet the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. Social, ecological and economic requirements by providing environmentally conscious who want to create an organizational culture of companies can apply to their business firms with reverse logistics and sustainable marketing activities. In this study, an application study was made in the company operating in the plastics industry and enabling recycling of packaging waste in Kahramanmaraş. Analytic Hierarchy Process which is one of the multi-criteria decision-making methods for reverse logistics activities of the company and to determine the factors affecting sustainable marketing is used. According to the results, In the hierarchy of factors affecting the reverse logistics activities, the main criterion legal requirements have been shown to be important in the first degree. The second in the hierarchy of factors affecting sustainable marketing is the most important fundamental factors of economic requirements criteria. As a result, the research has accepted as the first study about this topic and suggestions for future studies were offered.