Fen bilgisi öğretmenlerinin temel astronomi konularındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi(Malatya ili örneği)
Determine of science teachers knowledge level about basic astronomy subjects (The example of Malatya)
  1. Tez No: 333806
  2. Yazar: MERVE TAŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Eğitim ve Öğretim, Astronomy and Space Sciences, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Astronomi Bilgi Düzeyi, Astronomi Eğitimi, Fen Bilgisi Öğretmenleri, Astronomy Knowledge Level, Astronomy Education, Science Teachers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmenlerinin temel astronomi konularındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve bu bilgi düzeylerinin cinsiyet, mezun olunan fakülte ve bölüm türü, kıdem, lisans hayatları boyunca astronomi dersi alma durumu, özel kurumlarda çalışıp çalışmama ve gökyüzü ve gökbilim ile ilgili herhangi bir etkinliğe katılma durumu gibi özelliklere bağlı olarak nasıl değiştiğini incelemektir. Bu amaçla araştırmanın ilk basamağında bir astronomi bilgi testi geliştirilmiştir. Geliştirilen 26 soruluk test 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Malatya il merkezindeki ortaokullarda görev yapmakta olan 75 fen bilgisi öğretmenine uygulanmıştır. Bu uygulamadan elde edilen veriler ITEMAN (Version:3.0) madde analiz programı ile analiz edilip ? güvenirlik katsayısı 0,730 olarak bulunmuştur. Bu aşamadan sonra teste son hali verilip, asıl uygulamaya geçilmiştir. Araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Malatya?da görev yapmakta olan fen bilgisi öğretmenleri; örneklemini ise 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Malatya il merkezindeki ortaokullarda görev yapmakta olan 100 fen bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma betimsel modelde tasarlanmış ve nitel ve nicel araştırmayı birleştiren karma metot (mixed method) kullanılmıştır. Asıl uygulamadan 21 soruluk test ile 100 öğretmenden elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz işleminde bağımsız gruplar t-testi (independent sample t-test) ile tek yönlü anova (one-way anova) kullanılmıştır. Asıl uygulamadan elde edilen verilere göre 10 sorudan oluşan bir görüşme formu oluşturulmuştur ve 10 fen bilgisi öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, sadece Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunu fen bilgisi öğretmenleri ile Eğitim Enstitüsü?nden mezun olan fen bilgisi öğretmenlerinin bilgi düzeyleri arasında anlamlı fark olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin bilgi düzeyleri arasında cinsiyet, mezun olunan fakülte ve bölüm türü, kıdem, lisans öğrenimi boyunca astronomi dersi alıp almama, devlet ya da özel okulda çalışma ve gökyüzü ve gökbilim ile ilgili herhangi bir etkinliğe katılım durumu gibi değişkenler bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmada öğretmenlerin; mevsimlerin oluşumu, tutulmalar, Ay ve Ay?ın evreleri gibi temel astronomi konularında ve üç boyutlu düşünme yetilerinde eksikliklerin olduğu, astronomi konularına karşı ilgilerinin son derece az olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is determine the knowledge level of Science Teachers about basic astronomy subjects and examine how changing the knowledge level according as specialities like the gender, type of graduated faculty and department, seniority, situation of taking the astronomy lesson during undergraduate life, situation of working in a private institution, or not and situation of attending in any activity about sky and astronomy. With this purpose an astronomy knowledge test was improved in the first step of this research. Improved test with consist of 26 question was applied to 75 science teachers who serve in secondary school at the centre of Malatya in 2012-2013 academic year. Data which is taken from this exercise was analized with ITEMAN (ıtem and test analysis programme Version:3.0) and ? reliability coefficient parameter was found as 0,730. After this stage, the last shape of the test was given and the real application was applied.The population of the study is created from science teachers who serve in Malatya in 2012-2013 academic year, and sample of the study is created from 100 science teacher who serve in secondary school at the centre of Malatya in 2012-2013 academic year. This research designed with descriptive model and used mixed method combining qualitative and quantitative method. The test which consist of 21 question and the data which taken from 100 teachers analized with SPSS(17.0) statistic package programme. Independent groups t-test and one-way anova were used in analize process. According to data obtained from the real application, an interview form consisting of 10 question was created and applied to 10 science teachers. Acquired results demonstrated that only science teachers graduated from Faculty of Education and Faculty of Science and science teachers who graduated from Institute of Education have a meaningful difference between knowledge level. There isn?t a meaningful difference between knowledge levels of teachers related with factors like gender, type of graduated faculty and department, seniority, taking the astronomy lesson, or not, during the undergraduate life, working in the public or private school and attending any activity about sky and astronomy.This research showed that the teachers has deficiency about basic astronomy subjects like creation of seasons, eclipses, moon and moon phases and the ability of three dimensional thinking and has very little interest against astronomy subjects.