Resimli Perşembe dergisi inceleme-tahlilli indeks- seçme metinler
Resimli Perşembe magazine dissection- index- selected texts
  1. Tez No: 333838
  2. Yazar: HÜLYA TOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİYE ÇERİ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli Perşembe, Resimli Ay, Sertel, Ahmed Rasim, Sâlih Münir, Resimli Perşembe, Resimli Ay, Sertel, Ahmed Rasim, Sâlih Münir
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 597
Özet
Bu çalışmada Resimli Perşembe dergisinin 1925-1929 yılları arasında yayımlanan 199 sayısının incelemesi yapılmıştır. Resimli Perşembe, döneminin önemli dergilerinden Resimli Ay?ın sahibi Zekeriya Sertel ve eşi Sabiha Sertel?in dergisidir. Bu sebeple dergi, Resimli Ay dergisinin bir koludur diyebiliriz. Yayın hayatında dört yıl kalmış olan dergide çok sayıda edebiyat yazısı görülmektedir. Edebî yazıların yanında fikir yazılarına, günlük yazılara, resim ve fotoğrafa yer verilmektedir. Derginin 199 sayısının ele alındığı çalışmada şu plan izlenmiştir. Öncelikle derginin şekil ve içerik özelliklerinden bahsedilmiş, edebî metinler hakkında ayrıntılı bilgilere ve metinlerden örneklere yer verilmiştir. Yine aynı bölümde dergide yazan yazarlar ve yazıları üzerinde durulmuştur. Ayrıca derginin kadın yazılarına ve kadınların modernleşme yolundaki hareketini destekleyici tutumuna dikkat çekilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise derginin indeksi çıkarılmıştır. İndeks önce konuya göre daha sonraki bölümde ise sayı sırasına göre incelenmiştir. İndeks kısmından sonra Ahmed Rasim?in hatıra yazıları ve Sâlih Münir?in polisiye hikâyeleri Latin harflerine aktarılmıştır. Bu yazılarda aslına sadık kalınarak, sadeleştirme yapılmamıştır. Sonuç olarak, bu tezde `?Resimli Perşembe?? dergisinde yayınlanan edebi ürünler ışığında, derginin edebiyatla olan ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu tezin Türk edebiyat tarihini aydınlatmaya katkıda bulunacağını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, 199 issues of Resimli Perşembe journal which was published between 1925-1929 were analyzed. Resimli Perşembe is the journal of Zekeriya Sertel and his wife Sabiha Sertel who are the owners of Resimli Ay which is one of the most important journals of the period. Therefore we can say that the journal is a line of Resimli Ay journal. There are lots of literary articles in the journal which had four years of publishing life. Apart from literary articles, there are also intellectual articles, columns, pictures and photographs included. The plan of study in which 199 issues of journal are analyzed is as such. First of all, form and content properties of journal were mentioned, detailed information and examples about literary texts were given. In the same section, authors of journal and their works were mentioned. Moreover, the attitude of journal towards women writers and support for modernization of women were focused on. In the third and fourth section, the index of jornal was presented. The index was analyzed first according to subject and in the next section according to issue number. Following the index section memoirs of Ahmed Rasim and detective stories of Sâlih Münir were adapted into Latin letters. Sticking to the original form, any simplification was not made in these texts. As a result, in this thesis, in the light of literary works published in ?Resimli Perşembe? journal, the relation of journal with literature was put forward. We hope that this thesis would contribute to the enlightenment of history of Turkish literature.