Türkiye'deki akademisyenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin tutumları
The perceptions of faculty members'on multicultural education in Turkey
- Tez No: 333844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlü Eğitim, Akademisyenlerin Tutumları, Multiculturalism, Multicultural Education, Academicians? Attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye?deki eğitim fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin çokkültürlü eğitime ilişkin tutumlarını incelemektir. Bu amaçla elektronik ortamda oluşturulan ölçek ve açık uçlu sorular, Türkiye?de eğitim fakültesi bulunan 83 üniversitenin akademisyenlerine e-posta olarak gönderilmiştir. Karma araştırma yöntemi ile yürütülen bu araştırmaya, toplam 745 kişi katılım göstermiştir. Araştırmanın katılımcılarından 520?si Çokkültürlü Eğitim Tutum Ölçeği?ni tamamlamıştır. Bu 520 kişinin ölçeğe verdikleri cevaplar puanlandırılmış ve bu puanlar kullanılarak çeşitli analizler elde edilmiştir. Ölçeğe verilen yanıtlar ışığında Cronbach Alpha güvenirlik analizi yapılmış ve ölçeğin güvenirlik katsayısı .92 olarak ölçülmüştür. Analizler sonucunda akademisyenlerin aldıkları puanların aritmetik ortalamasından, çokkültürlü eğitime ilişkin tutumlarının yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca akademisyenlerin demografik bilgileri bağımsız değişken olarak kullanılmış ve Regresyon Analizi yapılmıştır. Yapılan Regresyon analizinde katılımcıların demografik bilgilerine bakılarak, çokkültürlü eğitime ilişkin tutumları hakkında yorum yapılamayacağı anlaşılmıştır. Akademisyenlere sorulan açık uçlu sorular içerik analizi yöntemi ile derinlemesine analiz edilmiş, yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda akademisyenlerin (%92) çokkültürlü eğitimi Türkiye için avantajlı bir eğitim türü olarak gördükleri; çokkültürlü eğitimin dezavantajlarının, bu eğitimin uzmanlar tarafından verilmemesinden kaynaklı olabileceğini ve çokkültürlü eğitimi verecek olan öğretmenlerin yetiştirilmesi için lisans derslerine çokkültürlülük olgusunun bütünleştirilmesi gerektiğini düşündükleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the attitude of academicians regarding multicultural education working for education departments in Turkey. To this end, an online scale and open ended questions were emailed to the academicians of education departments in 83universities in Turkey. The study utilized mixed research methods. There were a total of 745 participants 520 of whom completed the Multicultural Education Attitude Scale. Their responses were graded and these grades were used in generating various analyses. Based on the responses, Cronbach Alpha reliability analysis was implemented and the reliability coefficient of the scale was determined to be .92. The mean of academicians? scores demonstrates that they have a strong attitude about multicultural education. Moreover, demographic data on academicians was used as an independent variable and regression analysis was performed. Regression analysis showed that it is not possible to infer the attitudes of participants on multicultural education based on their demographic data. Content analysis method was utilized to analyze, interpret and assess the responses to the open-ended questions. The evaluation of the data indicated that most of the academicians (92%) consider multicultural education as an advantageous form of education for Turkey; think that the disadvantages of multicultural education may stem from inexperienced parties offering related courses and believe that integrating the concept of multiculturalism to undergraduate curriculum is important to train teachers who will offer multicultural education.