Bir unutturma pratiği olarak tarih
History as a practice of effacement
  1. Tez No: 333926
  2. Yazar: AMED GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. KAAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Historiography, History Philosophy, Ilistoricism, Historical Sources, History Imagination, History Publications
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, tarih teorisinin varlığını borçlu olduğu temel argümanlardan ?sadece? ?geçmiş?, ?bilgi? ve ?yazı? üzerine bir tartışma yapmayı amaçlamaktadır. Tartışmanın genel hatlarını gösterebilmek amacıyla spesifik bir sorun ele alınmamıştır. Bir Unutturma Pratiği Olarak Tarih başlıklı bu tez mevcut değerlendirmelerin kaynağı olarak 19. yüzyılda tarih disiplini içerisinde sürdürülen tartışmaları görmektedir. Bu sebeple de Ranke'ci yaklaşımdan yola çıkarak kronolojik bir tartışma yapısı oluşturulmaya çalışılmıştır.Bu kronolojik tartışma içerisinde gene olarak iki değerlendirilmeye yer verilmektedir: birincisi, tarih disiplininin geçmiş, hafıza, bilgi ve yazı gibi çalışma alanlarının sorunlu yanlarını göstermek üzerine kuruludur. Vurgulanan bir diğer nokta ise var olan tartışmalarda sadece tarihsel teorilerin değil tarihçiye yüklenen misyonun da yer alması gerektiği üzerine kuruludur. Bu iki tartışma birbirinden ayrılamayacak derecede iç içe geçmiş durumdadır. Bu sebeple tüm tez boyunca belirlenen başlıklar her iki unsur göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempts a discussion on some basic arguments of the theory of history are ?past?, ?knowledge? and ?writing. This work aims to indicate the high level evaluation of the debate without dealing with a specific issue. This dissertation is titled History as a Practice of Effacement comprehends the debates in the history discipline in the 19th century as the primary source of the current assessments. Thus, a chronological structure is generated for the discussion by considering the Rankeian approach.In this chronological discussion, there are two general considerations: first one is based on drawing attention to the problematic areas of history discipline such as memory, knowledge, and writing. Second point is emphasized in this study indicates that not only historical theories but also mission of the historian should be a part of the discussion. These two arguments are intertwined indistinguishably. In the whole of this dissertation, thus, selected titles are arranged by taking both components into consideration.