Kişisel sağlık verilerinin işlenmesinin ve aktarılmasının karşılaştırmalı hukuk açısından incelenmesi
Comparative law analysis of the processing and transfer of personal health data
- Tez No: 813869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Sağlık Verileri, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Personal Health Data, Personal Data Processing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kişisel veriler kavramı günlük hayatta, gittikçe artan bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Mevzuat düzenlemeleri, gelişen bilişim teknolojilerine ayak uydurmakta güçlük çekmektedir. Günümüzde bilginin yayılma hızı düşünüldüğünde kişilerin kendilerine ait veriyi korumaları, her geçen gün daha da zor bir hale gelmektedir. Kişisel sağlık verileri ise kişisel verilerin daha hassas korunması gereken bir alt koludur. Bu nedenle birçok ülke bu verilerin korunması için ek mevzuat düzenlemesi yapmakta, daha sıkı koruma ve denetleme mekanizmaları oluşturmaktadır. Her ne kadar Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzügü, tüm dünyada, gerek detaylı yapısı gerekse de pratiğe uygunluğu ve sürekli güncellenmesiyle ana mevzuat metni olarak kabul edilse ve düzenlemelerde yararlanılsa da, ülkesel ve bölgesel düzeyde bir takım farklılıklara rastlamak mümkündür. Ülkemizde yürürlükte olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, içerik olarak ve uygulamasal olarak bir çok yönden Genel veri koruma tüzüğüne benzerlik gösterse de, bazı maddelerinin yeterli düzeyde detaylandırılmamış olmasından dolayı farklı yorumlara ve değerlendirmelere açık bir yapıdadır. Özellikle gelişen yapay zeka teknikleri kişisel sağlık verilerinin işlenmesi konusunu bazı durumlarda içinden çıkılması zor bir noktaya sürüklemiştir. Bu tür zorlukların gelecekte daha da artacağı öngörülmektedir. Kişisel sağlık verileri öncelikli olmak üzere tüm kişisel verilerin bilişim teknolojileri ile yayılması durumunda kişilerin zarar görmesini engellemek açısından unutulma hakkının kapsamı ve kullanılabilirliği farklı platformlarda tartışılmaktadır. Çalışmamızda bu çerçevede kanun ve uygulama farklılıkları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Mevzuat düzenlemelerindeki bazı kavramsal farklılıklar ve bunların oluşturabileceği farklılıklara değinilmiştir. Bilişim teknolojilerindeki gelişime paralel olarak dünya çapında değişen mevzuatı takip etmek, ihlallerin oluşmasını azaltabilecek, kişilerin bu ihlallere bağlı zarar görmesini önleyebilecektir. Bu saiklerle çalışmamızda, kişisel sağlık verilerinin işlenmesi ve özellikle aktarımı konusunda KVKK ve tüzük düzenlemeleri temel alınarak, uluslararası hukuk temelinde karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of personal data is increasingly used in daily life. Legislative regulations have difficulties in following up with the developing information technologies. Considering the speed of information spreading today, it is becoming more and more difficult for people to protect their own data. On the other hand, personal health data is a sub-branch of personal data that needs to be protected more sensitively. For this reason, many countries make additional legislative arrangements for the protection of this data, and establish stricter protection and control mechanisms. Although the General Data Protection Regulation of the European Union is accepted as the main legislative text and is used in regulations all over the world with its detailed structure, compatibility with practice and continuous updating, it is possible to encounter some differences at the national and regional level. Although the Law on the Protection of Personal Data No. 6698, which is in force in our country, is similar to the General Data Protection Regulation in many ways in terms of content and application, it is open to different interpretations and evaluations because some of its articles are not sufficiently detailed. Especially the developing artificial intelligence techniques have dragged the processing of personal health data to a difficult point in some cases. Such difficulties are expected to increase further in the future. The scope and usability of the right to be forgotten is discussed on different platforms in order to prevent people from being harmed in the event that all personal data, especially personal health data, are disseminated through information technologies. In our study, we tried to evaluate the differences in law and practice within this framework. Some conceptual differences in legislative arrangements and the differences that these may create are mentioned. In parallel with the developments in information technologies, following the changing legislation around the world will reduce the occurrence of violations and prevent people from being harmed due to these violations. With these motives, in our study, we tried to make a comparison on the basis of international law, based on the KVKK and General Data Protection Regulation regarding the processing and especially the transfer of personal health data.