The power of money: Virtuality and domination in late capitalism
Paranın iktidarı: Geç kapitalizm'deki sanallık ve hakimiyet
- Tez No: 333927
- Danışmanlar: UZMAN BÜLENT SOMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Lacancı Psikanaliz, Öznelleştirme, Finans Piyasaları, Sermayenin Başkalaşımı, Fallus, Para, Sanallık, Economics, Lacanian Pyschoanalysis, Subjectivation, Financial Markets, Metamorphoses of Capital, Phallus, Money, Virtuality
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, ekonomi disiplinini ve finans marketlerini Lacancı psikanalizin bakış açısından çalışmayı amaçlamaktadır. Marksizm ve psikalanizin nasıl yanyana çalışılabileceğine odaklanan tez, ekonomik teorileri araştırma nesnesi olarak ele alan bir ekonomi kavrayışı önermektedir. Ayrıca libidinal tayinlere dayanan ekonomik alım satım işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği ve düzenlendiği sorusunu, fallus ve para analojisine dayandırarak cevaplamaya çalışmaktadır.Tezde vurgulanan bir diğer önemli nokta ise finans piyasalarındaki oyuncuların öznelliğinin, psikanalitik bakış açısından yorumlanmasıdır. Bilginin yaratımına dayanan piyasa inşasını araştırırken, finansal oyuncuların öznelliğinin bu inşa ile bağlantısı analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study economics and financial markets from the perspective of Lacanian psychoanalysis. By focusing on the inscription of Marxism and psychoanalysis together, the thesis proposes a conception of economics that puts some of the economic theories under the microscope. Moreover, this thesis raises the analogy between the phallus and money which is at the locus of the question of how economic transactions can be realized and regulated on the basis of libidinal investments.Other important point that is highlighted in thesis is the subjectivation of financial player from psychoanalytical point of view. While exploring the construction of markets through creation of knowledge, the thesis analyzes connection between these specific constructions with the subjectivation of financial players.