İrreversibl pulpitisli mandibular molar dişlerde anestezi başarısı üzerine preoperatif analjezik ilaçların etkisi
The effect of preoperative analgesic drugs on the success of the local anesthesia for mandibular molar teeth with irreversible pulpitis
- Tez No: 333989
- Danışmanlar: PROF. FUNDA KONT ÇOBANKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İrreversibl pulpitis, inferior alveolar sinir blok, analjezik ilaç, Irreversible pulpitis, inferior alveolar nerve block, analgesic drugs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İrreversibl pulpitisli hastalarda inferior alveolar sinir blok (İASB) anestezisinin başarısı azalmaktadır. Bu araştırmanın amacı irreversibl pulpitisli hastalarda preoperatif olarak verilen farklı analjezik ilaçların İASB anestezi başarısı üzerine etkisinin araştırılmasıdır.Plasebo kontrollü ve çift kör dizayn edilen klinik araştırmada, mandibular molar dişine irreversibl pulpitis teşhisi konulan, 150 hasta rastgele 5 gruba ayrıldı (her bir grupta 30 hasta). Lokal anestezi uygulanmasından bir saat önce her bir hastaya rastgele olacak şekilde; plasebo, 1000mg parasetamol, 8mg lornoksikam, 1000mg parasetamol + 50 mg tramadol ve 8mg lornoksikam + 50 mg tramadol ilaç gruplarından biri verildi. Hastaların tümünde 1.8 ml, 1:80.000 epinefrin içeren %2'lik lidokain ile standart İASB anestezisi yapıldı. Hastaların ilaç verilmeden önce hissettikleri ağrı, ilaç alınmasından 1 saat sonra hissettikleri ağrı ile anestezi yapıldıktan 15 dakika sonra kavite açarken ve kanal preperasyonu yaparken hissettikleri ağrı skorları Heft-Parker Visual Analog Skala üzerine kaydedildi. Elde edilen veriler tek yönlü varyans ve paired T-testleri ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Plasebo, parasetamol, lornoksikam, parasetamol+tramadol, lornoksikam+tramadol grupları için anestezi başarı oranları sırasıyla 60%, 66%, 54%, 50% and 54% idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05).İrreversibl pulpitisli alt molar dişler için İASB anestezisi başarısı üzerine preoperatif olarak verilen parasetamol ve lornoksikam ile parasetamol+tramadol ve lornoksikam+tramadol ilaç kombinasyonları anlamlı bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Anesthetic efficacy of inferior alveolar nerve block (IANB) decreases in patients with irreversible pulpitis. The purpose of this study was to evaluate the effect of the administration of different preoperative analgesic drugs on the success of IANB in mandibular molars with irreversible pulpitis.In a double-blind, placebo controlled clinical trial, 150 patients (30 per group) with irreversible pulpitis were given placebo, 1000 mg paracetamol, 8 mg lornoxicam, 1000 mg paracetamol + 50 mg tramadol and, 8 mg lornoxicam + 50 mg tramadol 1 hour before IANB anesthesia. All patients received standard IANB of 1.8 ml 2% lidocaine with 1:80.000 epinephrine. Each patient recorded their pain score on a Heft-Parker visual analog scale before taking medication, 1 hour after drug, 15 minutes after anesthesia during access cavity preperation and during root canal instrumentation. Data were statistically analyzed by the one-way ANOVA and Paired T-tests. Overall success rates for placebo, paracetamol, lornoxicam, paracetamol+tramadol and lornoxicam+tramadol were 60%, 66%, 54%, 50% and 54%, respectively. There was no statistically significant difference between the groups (p>0.05).Preoperative administration of paracetamol, lornoxicam, paracetamol+tramadol or lornoxicam+tramadol have no significant effect on the success rates of IANB for mandibular molars with irreversible pulpitis.