17-22 yaş grubu genç erkeklerde 6 haftalık maksimal kuvvet antrenmanının fiziksel fizyolojik parametreler üzerine etkileri
Effect of 6-week maximal force training in young men aged 17-22 on physical physiological parameters
- Tez No: 333999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Genç, maksimal kuvvet, vücut kompozisyonu, antrenman, Youth, maximal force, body composition, training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı,17-22 yaş grubu genç erkeklerde 6 haftalık maksimal kuvvet antrenmanının fiziksel fizyolojik parametreler üzerine etkilerini belirlemektir. Araştırma, egzersiz yapmasında sağlık açısından engeli bulunmayan ve son 1 yıl içerisinde düzenli olarak egzersiz yapmamış toplam 23 genç erkeğin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna (n=13) 6 hafta boyunca haftada 3 gün 1MT %40-60 şiddetinde maksimal kuvvet antrenmanı uygulatılmıştır. Kontrol grubu (n=10) ise program süresince günlük aktivite düzeylerine devam etmişlerdir. Antrenman programı öncesinde ve program sonrasında grupların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 sn sprint, 30 sn mekik, 30 sn şınav, esneklik, 1MT bench pres, 1MT omuz pres, 1MT squat, 1MT biceps curl, ölçümleri yapılmıştır. İki ilişkisiz grupta ortalama puanlar arası fark için bağımsız gruplarda t testi kullanılmış, ön test son test ilişkili ölçümlerin karşılaştırılmasında ise bağımlı gruplarda t testi analizi yapılmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda deney grubunun vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, esneklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 30 sn mekik, 30 sn şınav ortalamalarında, 1 maksimum tekrar bench pres, omuz pres, biceps curl ve squat değerlerinde çevre ölçümlerinden fleksiyonda biceps, ekstensiyonda biceps, göğüs, üst bacak ve baldır bölgelerinde anlamlı düzeyde artışların olduğu, 30m sprint ile karın ve kalça çevre değerlerinde ise anlamlı seviyede düşüşlerin olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak, sedanter genç erkeklere 6 hafta boyunca hafta 3 gün 1 MT %40-60 şiddetinde uygulanan maksimal kuvvet antrenmanının vücut kompozisyonunda önemli bir değişim oluşturmadığı fakat kuvvet parametreleri üzerinde olumlu bir artış sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of 6-week maximal force training in young men aged 17-22 on physical physiological parameters. 23 volunteering young men who had no drawbacks to do sport in terms of health and did not exercise regularly during the past 1 year participated in the study. The experimental group (n=13) was administered a maximal force training of 1 RM 40-60 % 3 days a week for 6 weeks. The control group (n=10), on the other hand, continued their daily routine activities during the program. Before and during the training program, the height, weight, body mass index, standing long jump, vertical jump, 30 sec. sprint, 30 sec. sit-up, 30 sec. push-up, flexibility, 1RM bench press, 1RM shoulder press, 1RM squat, 1RM biceps curl of the groups were measured. T test was used in independent groups for the difference between average scores of the two unrelated groups whereas t test analysis was made in dependent groups for comparison of pre-test post-test related measurements. As a result of the statistical analysis that was performed, it was found that there were significant increases in average scores of body weight, body mass index, flexibility, vertical jump, standing long jump, 30 sec. Sit-up, 30 sec. push-up, 1 maximum repeat bench press, shoulder press, biceps curl and squat values, and in measurements of circumference such as biceps in flexion, biceps in extension, chest, upper legs and calves whereas significant decreases were observed in 30 m sprint and values of abdomen and waist circumference (p0,05). In conclusion, it was found that maximal force training that was administered to sedentary young men at the level of 1 RM 40-60 % for 3 days for 6 weeks did not cause a significant change in body composition but it led to a positive increase in force parameters.