Profesyonel atletlerde egzersizin indüklediği artmış intraventriküler gradiyent sıklığının tesbiti ve pik egzersiz sırasındaki intraventriküler gradiyent artışının kardiyak semptomlarla ilişkisi
Determination of increasing exercise induced intraventricular gradient in professional athletes and assessment the relationship of increased interventricular gradient in peak exercise with cardiac symptoms
  1. Tez No: 334015
  2. Yazar: FARHAD RAEDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN UĞUR YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: intraventriküler gradiyent, hipertrofik kardiyomiyopati, ani ölüm, intraventricular gradiyent, hypertrophic cardiomyopathy, sudden death
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tüm dünyada ve Türkiye?de ani genç ölümleri en korkulan sağlık problemlerinden biridir. Türkiye?nin genç bir nüfus yapısı vardır, Türkiye nüfusunun yalnızca %7?si yaşlılardan(>65 yaş) oluşmaktadır. Biz çalışmamızda 18-68 yaş arasında profesyonel koşucu olan 21 erkek ve kontrol grubu olarak 21 sağlıklı erkek erişkin üzerinde egzersizin intraventriküler gradiyent artışı sıklığını ve intraventriküler gradiyent artışının sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisini ekokardiyografik yöntemlerle araştırmayı ve egzersiz şiddeti ile kardiyak semptom gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık ve egzersiz koşu bandında (treadmill) yürütülerek hedef kalp hızının (Hedef kalp hızı= 220-Yaş) %85?una ulaşması sağlandı ve istirahat, zirve egzersiz ve egzersiz sonrası istirahat periyodunda intraventriküler gradiyent ve kalbin sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını gösteren hemodinamik parametreleri ekokardiyografi ile ölçülmesi planlandı. Zirve egzersiz sonunda >30 mmHg intraventriküler gradiyent saptanması artmış intraventriküler gradiyent olarak kabul edildi. İntraventriküler gradiyent artışı olup olmamasına göre tüm çalışma populasyonunda ve her grubun kendi içinde semptom gelişimi, sistolik ve diyastolik fonksiyonlar açısından karşılaştırmalar yapıldı. Ayrıca semptom gelişimi, intraventriküler gradiyent artışı sıklığı, sistolik ve diyastolik fonksiyonlar açısından atletler ile kontrol grubu karşılaştırıldı.Profesyonel atletler ve kontrol grubundaki bireylerin tamamı öngörülen maksimum egzersiz düzeyine ulaştı. Çalışma populasyonuna ait hiçbir bireyde maksimum egzersiz düzeyine ulaşmayı engelleyen kardiyak ya da non-kardiyak bir semptom gelişmedi. Yapılan ekokardiyografik incelemede sporcularda hem bazalde hem de maksimum egzersiz sonrasında ölçülen zirve sistolik intraventriküler gradiyent kontrol grubundan daha yüksek bulundu. Fakat çalışma populasyonuna ait hiçbir bireyde zirve sistolik intraventriküler gradiyent >30 mmHg olmadı. Sonuç olarak yapısal olarak normal kalbe sahip profesyonel atletlerde egzersiz stres testi ile sol ventrikülde intraventriküler dinamik obstruksiyon gelişmedi. Bizim bulgularımız zorlu aerobik egzersizin yapısal olarak normal kalbe sahip bireylerde dinamik obstruksiyona yol açmayacağını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Sudden death of the young is one of the most intimidating health problems in our country and around the globe. The population of Turkey is overwhelmingly young and the elderly (>65) form only 7% of it. In the present study, we study 21 professional male athletes at age 18-68 and 21healthy male control. Using echocardiographic methods, we studied the affect of exercise on the increase in intraventricular gradient and cardiac hemodynamic functions. Participants will be asked to run on the treadmill till their heart rate reached 85% of targeted heart rate (heart rate = 220-Age) and will be closely monitored for the development of cardiovascular symptoms. In addition, we are going to echocardiographically study hemodynamic functions including intraventricular gradient, systolic and diastolic functions of the participants during rest, peak treadmill exercise. An increase in intraventricular gradient >30mmHg will be accepted as increased intraventricular gradient. We compared development of cardiac symptoms, systolic and diastolic functions within each group and between the groups with respect presence or absence of an increase in intraventricular gradient. In addition, we are going to compare development of symptoms, the frequency in the increase of intraventricular gradient, systolic and diastolic functions between athletes and controls. In summary, we are planning to investigate potential relationship between the frequency in the increase of intraventricular gradient and increased intraventricular gradient and cardiovascular symptoms and the left ventricular functions in professional athletes and healthy adults during exercises. Professional athletes and control group individuals reached the level of predicted maximum exercise. In our study there was no cardiac or non-cardiac symptoms to prevent achieving maximum level of exercise, was seen. Athletes at baseline and after exercise had higher maximum peak systolic intraventricular gradient in comparision with control group in echocardiographic study. But, in none of our cases the peak systolic intraventricular gradient was more than 30 mmHg.As a result, in professional athletes with structurally normal heart, left ventricle intraventricular dynamic obstrction was not developed. Our results suggest that in patients with structurally normal heart aerobic exercise will not lead to dynamic obstruction.