Preterm, geç preterm ve term bebeklerin, kolostrum, geçiş ve olgun anne sütlerinde ghrelin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of ghrelin levels in colostrum, transitional and mature milk from mothers after preterm, late preterm and term deliveries
  1. Tez No: 334026
  2. Yazar: EBRU KAZANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm, geç preterm, anne sütü, ghrelin, Preterm, late preterm, breast milk, ghrelin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Preterm, Geç Preterm ve Term Bebeklerin, Kolostrum, Geçiş ve Olgun Anne Sütlerinde Ghrelin Düzeylerinin Karşılaştırılması Bu çalışma preterm, geç preterm ve term doğumun anne sütündeki ghrelin düzeyleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla her bir grupta 20 anne olacak şekilde preterm ( 36/6 hafta) doğum yapan annelerden üç grup oluşturuldu. Her anneden postpartum 3. (kolostrum), 7. (geçiş sütü) ve 28. (olgun süt) günlerde alınan süt örneklerndeki ghrelin düzeylerine radioimmunoassay yöntemi kullanılarak bakıldı. Çalışma sonunda anne sütlerindeki ghrelin düzeylerine bakıldığında minimum ve maksimum değerlerin 946,1 - 7159,6 pg/ml arasında değiştiği görüldü. Kolostrum, geçiş sütü ve olgun sütteki ghrelin düzeyleri gruplar arasında birbirleriyle karşılaştırıldıklarında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. Her grup kendi içinde değerlendirildiğinde, geç preterm ve term kolostrumundaki ve preterm, geç preterm, term geçiş sütündeki ghrelin düzeylerinin olgun sütlerdeki ghrelin düzeylerinden yüksek olduğu ancak bu farklılığın sadece geç preterm grupta istatistiksel açıdan önem kazandığı görüldü (kolostrum:1747,9 ± 373,1 pg/ml ve olgun süt: 1515,4 ± 315,2 pg/ml, p=0,043; geçiş sütü 1720,3 ± 295,7 pg/ml ve olgun süt: 1515,4 ± 315,2 pg/ml p=0,014 ). Sonuç olarak çalışmamızda, preterm, geç pretem ve term doğum yapan annelerin kolostrum, geçiş sütü ve olgun sütlerindeki ghrelin düzeylerinin gruplar arasında farklılık göstermediği ve tüm gruplarda olgun sütteki ghrelin düzeylerinin azaldığı ancak bu azalmanın sadece geç pretem grupta istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Bu çalışma preterm, geç preterm ve term anne sütlerindeki ghrelin düzeylerinin postpartum ilk ay içindeki seyrinin karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Ayrıca preterm kolostrumunda ve geçiş sütünde ghrelin düzeylerinin çalışıldığı ve geç preterm anne sütlerinin ayrı bir grup olarak incelendiği literatürdeki ilk çalışmadır. Geç preterm doğum yapan annelerin kolostrum ve geçiş sütündeki ghrelin düzeylerinin olgun sütteki ghrelin düzeyinden yüksek bulunmuş olması, bu bebeklerin yaşıtlarını yakalamaları için geliştirilmiş bir kompanzasyon mekanizmasının varolabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmanın, anne sütündeki ghrelinin etkilerinin ortaya konulması ve özellikle uzun dönemdeki metabolik etkilerinin anlaşılması için ileride yapılacak çalışmalara katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Ghrelin Levels in Colostrum, Transitional and Mature Milk from Mothers after Preterm, Late Preterm and Term Deliveries. The aim of this study is to identify the effect of preterm, late preterm and term gestation on breast milk content of ghrelin. For this purpose we collected breast milk samples of colostrum (3rd day), transitional milk (7th day) and mature milk (28th day) from mothers after preterm (< 34/0 weeks), late preterm (34/0-36/6 weeks) and term (>36/6 weeks) deliveries. A total of 60 mothers were enrolled to the study and there were 20 mothers in each group. Milk ghrelin levels were determined by radioimmunoassay method. We found that milk ghrelin concentrations range between 946,1 - 7159,6 pg/ml. No significant differences could be found when the ghrelin levels in colostrum, transitional milk and mature milk were compared between the groups. However when the ghrelin levels of colostrum, transitional milk and mature milk were compared with each other within the groups, we showed that the levels in late preterm and term colostrum and preterm, late preterm and term transitional milk were higher than that of the mature milk. Whereas the difference was statistically significant only in the late preterm group (colostrum: 1747,9 ± 373,1 pg/ml, mature milk: 1515,4 ± 315,2, p=0,043; transitional milk: 1720,3 ± 295,7 pg/ml, mature milk: 1515,4 ± 315,2 p=0,014) In conclusion we showed that there were no difference in ghrelin levels of colostrum, transitional milk and mature milk of mothers who delivered preterm, late preterm and term infants. Additionally we showed that the ghrelin levels were decreased in mature milk in all groups whereas the difference was statistically significant only in the late preterm group. Our study is the first one to compare the course of ghrelin levels in preterm, late preterm and term milk in the postpartum first month. Additionally for the first time, late preterm milk is studied as a different group and levels of ghrelin in preterm colostrum and transitional milk are investigated. The founding that the ghrelin levels of colostrum and transitional milk were higher than that of mature milk in late pretem mothers, arises a thought of a possible existence of a compensatory mechanism for late preterm babies to catch-up with their peers. To determine the exact roles of ghrelin in breast milk and its potetial long term impact on appetite regulation and metabolism, this study is believed to be contributive to future studies.