Hastane kaynaklı stafilokok suşlarının metisilin' e dirençlerinin tesbiti
The Determination of the methicillin resistance of staphylococcus which are one of the cause of nosocomial infections
  1. Tez No: 33403
  2. Yazar: MELTEM MENTEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Methicillin, Staphylococcus aureus, phage, resistant III
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
I. 0 z Bu çalışma hastane enfeksiyonlarına sebep olan methicillin'e dirençli Staphylococcus aureus Methicillin-resistant Staphylococcus auresus-MRSA) suşlarının insidansı ile bu suşların faj tiplendirimini yapmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla Aralık 1993- Mayıs 1995 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi kliniklerinde yatarak tedavi olan 6 sepsisli, 11 üriner enfeksiyonlu, 4 postoperatif cerrahi yara enfeksiyonu gelişen hastalardan alınan klinik örneklerden izole edilen toplam 21 MRSA susu çalışmaya dahil edilmiştir. MRSA suşları Staphylococcus MİC/ID panelleri kullanılarak Sceptör sisteminde identifiye edilmiştir. Ayrıca, anabilim dalımızda bu suşlara Müeller-Hinton Agar'da Kirby-Bauer Disk Diffüzyon metodu uygulanmış ve bunun için Methicillin (5 /jg), Oxacillin (1 //g) ve naf çillin {1 fjg) diskleri kullanılmıştır. MRSA suşlarının erithromycine, trimethoprim-sulfamethoxazole, cephradin, cephaperazon, amoxicillin + clavuianic acid, gentamycin, clindamycin, rifampicin ve ciprofloxacin^ olan duyarlılığı da aynı yöntemle araştırılmıştır. Antibiyotiklere en yüksek duyarlılık %90.5 ile trimethoprim-sulfamethoxazol'e, en düşük duyarlılık ise %4.7 ile amoxicillin + clavulonic acid'e karşı tespit edilmiştir. Faj tiplendirimi için Faj Grup l'den 52, Faj Grup ll'den 3A, 3C, 55, Faj Grup lll'den 42E, 53, 75, 88, 92, IMon-identifiye Faj Grubundan 81 ve Miks Faj Grubundan 83/55/75 Faj tipleri çalışmaya dahil edilmiştir. MRSA suşlarının faj gruplarına göre dağılımında en yüksek oran %42.8 ile Faj Grup lll'de elde edilirken, bunu %23.8 ile Faj Grup I ve % 19.1 ile de Faj Grup II izlemiştir. İzolatların arasında en çok karşılaşılan faj grubu III. grup olup predominant faj tipi ise tip 88 idi. Anahtar kelime: Metisilin, Staphylococcus aureus, faj, direnç
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF THE METHICILLIN RESISTANCE OF STAPHYLOCOCCI WHICH ARE ONE OF THE CAUSE OF NOSOCOMIAL INFECTIONS II. ABSTRACT This study has been performed to determine the incidence of methicilline resistant Staphylococcus aureus (MRSA) strains which are one of the cause of the nosocomial infections and to carry out the phage typing of these strains. During the December 1993-May 1995 time period, the 21 MRSA strains were isolated from the patients who were treated in the clinics of Balcali Hospital Çukurova University. 6 of these patients had sepsis, 1 1 of them had urinary infection and 4 of them had postoperative surgical wound infection. MRSA strains were identified in by using Staphylococcus MIC/ID panels of sceptör system. The antimicrobial susceptibility rate of these isolated strains have been determined with Kirby-Bauer Disc Diffusion method by using Miieller-Hinton Agar. In order to study this method, methicillin (5//g), Oxacillin (1 //g) and naf çillin (1 //g) discs were used. The susceptibility rate of MRSA strains to erithromycine, trimethoprim- sulfamethoxazole, cephradin, cephaperazon, amoxicillin + clavulonic acid, gentamycin, clindamycin, rifampicin and ciprofloxacin has been obtained by using the same method. Our in vitro studies showed that the most sensitive antibiotic was trimethoprim-sulfamethoxazole (90.5%) and the most resistant antibiotic was amoxicillin + clavulonic acid. Five different phage groups were studied; phage group I, phage group II, phage group III, non-identified phage group and mix phage group. For typing the IIphages; 52 phage type from the phage group I, 3A, 3C, 55 phage types from the phage group 11, 42E, 53, 75, 88, 92 phage types from the phage group 111, 81 phage type from the non-identified phage group have been studied. Isolated strains of Staphylococcus aureus were typable with standart international bacteriophages; 42.8% of the strains were typable with phage group III, 23.8% of the strains were typable with phage group I and 19.1% of the strains were typable with phage group II. Group III strains were common and 88 phage type was predominant among our isolates.