Sağlıklı derinin nem, sebum ve PH değişikliklerinin menstruel siklus ile ilişkisi
Relationship of cutaneous moisture,PH and sebum levels with menstrual cycle
- Tez No: 334075
- Danışmanlar: PROF. DR. EKİN ŞAVK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: deri, sebum, nem, skin, sebum, moisture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç ve hipotez: Derinin nem, sebum, pH özelliklerinin yaş, cinsiyet, gebelik ve menopoz gibi çeşitli fizyolojik süreçler ile değişimini araştırmaya yönelik çalışmalar sınırlı sayıdadır. Menstruel siklus kadın vücudunda çeşitli organ ve sistemlerde değişikliklere neden olan fizyolojik bir proçestir. Bu çalışmada menstruel siklus ile derinin nem, sebum ve pH değerlerindeki olası değişiklikler araştırılacaktır. Böylece menstruel siklusu yönlendiren hormonal değişikliklerin deride gözlemlenebilir etkilerinin olup olmadığının anlaşılması hedeflenmiştir.Yöntem: Çalışmamızda sağlıklı derinin nem, sebum ve pH değerlerinin menstruel siklus ile ilişkisi, MPA-5 cihazı ile araştırılmıştır. Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan 21-45 yaş arasında, düzenli adet gören gönüllü 51 kadın olgu alındı. Ölçüm MPA-5 cihazı ile yapıldı. Bu çalışmada katılımcıların yüz derisi pH, nem ve sebum değerleri ardışık 2 menstruel siklus boyunca, her siklusun başında (erken folliküler fazda), ortasında (geç folliküler fazda) ve sonunda (midluteal fazda) olmak üzere toplamda 6 kez ölçülmüştür. Nem ve pH için, yüz üzerinde belirlenen 5 farklı noktadan (glabella, her iki yanak zigomatik çıkıntılar, çenede mentum üzerinden ve burundan olmak üzere), sebum ölçümü ise glabelladan tek ölçüm olarak yapılmıştır.Bulgular: Yapılan ölçümlerden elde edilen veriler değerlendirildiğinde derinin nem, sebum ve pH değerlerinin menstruel siklusun erken folliküler faz, geç folliküler faz ve midluteal faz ile uyumlu ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ayrıca kişilerin yaşları, vücut kitle indeksleri ve sigara kullanımı ile ortalama sebum, nem ve pH değerleri karşılaştırılmış, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.Sonuç: Menstruel siklustaki hormonal değişikliklerin, derinin nem, sebum ve pH değerlerinde herhangi bir değişikliğie neden olmaması, kişilerin muayenesinde, kişilere günlük bakım ürünü önerisinde bulunulmasında ve dermatopatolojik durumların saptanmasında menstruel siklusun hangi döneminde olduğunun sonucu değiştirmeyeceğini göstermektedir. Yapılacak daha ayrıntılı ve uzun dönem çalışmalarla daha net sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Current knowledge regarding the interplay of the various cutaneous characteristics such as moisture, pH and sebum levels with physiological parameters including age, gender, pregnancy and menopause is limited. Menstrual cyle is a process which has impact on many different organs of a woman?s body. In this study the possible effects of this cycle on skin humidity, acidity and sebum levels is evaluated. It is thus aimed to investigate whether there are any observable cutaneous changes caused by menstrual hormones or not.Method: The relationship of healty skin moisture, pH and seborrhea with the menstrual cycle is evaluated using the MPA-5 device. Fiftyone healty volunteers between ages 21-45, who had regular menstruation and who worked at Adnan Menderes University Hospital were included. A total of 6 measurements in two consecutive menstrual cycles corresponding to the early follicular phase, late follicular phase and midluteal phase were completed for pH, moisture and sebum levels. Sebum was measured on the glabella. Moisture and pH were measured on 5 different points (glabella, bilateral zygomatic areas, chin, tip of nose).Results: No statistical difference between various phases of the menstrual cycle with any one of the 3 parameters measured was observed. No statistically significant association was found between age, body mass index and smoking with the average sebum, moisture and pH values either.Conclusion: Menstrual cycle has no observable effect on skin moisture, pH and sebum levels. It is thus not necessary to make any adjustments with reference to menstruation in timing of a dermatological examination or suggesting skin care products for healty individuals. Further research with longer follow up will yield more detailed information on this topic.