Sağım makinesi fonksiyon hatalarının bireysel ve tank sütü somatik hücre sayısı ile sürü mastitis prevalansı üzerine etkisi
Malfunctioning milking machine effects on cow, bulk tank somatic cell count and herd mastitis prevelans
  1. Tez No: 334141
  2. Yazar: ZEHRA AKINTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, mastitis, sağım makinesi, pulzasyon, vakum, Cow, mastitis, milking machine, pulsation, vacuum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sunulan çalışmada, süt sığırı işletmelerinde hatalı vakum ve pulzasyon ölçümlerine sahip sağım makinelerinin sürü mastitis prevelansı ile tank sütü ve bireysel karma sütteki SHS üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Araştırma, sağım makinesi vakum ve pulzasyonuna ait hataları olan 5 farklı süt inekçiliği işletmesinde yapıldı. Bu işletmelerde depolama tankı ve laktasyondaki sağmal ineklerin tümünden bireysel karma süt örnekleri alındı. Sağım makinesi fonksiyon hataları düzeltildikten sonra ölçümleme ve örnekleme tekrarı, alınan süt örneklerinde de somatik hücre sayımı ve mikrobiyolojik muayene yapıldı. Bu şekilde sağım makineleri hatalarının SHS ile meme içi enfeksiyonlar üzerine etkisi ortaya konmaya çalışıldı. Hataların tespitinde ve düzeltme sonrası alınan karma süt örneklerinden SHS ortalaması sırasıyla 696,08 x 1000 /ml ve 562,04 x 1000 /ml olarak ölçüldü. Aradaki fark istatistiki açıdan önemsiz bulundu (p=0,236, >0,05). İşletmelerdeki tank sütü SHS ortalaması ele alındığında düzeltme öncesi ve sonrası arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz bulundu (p=0,506, >0,05). Süt örneklerinde en çok izole edilen mikroorganizma S.aureus olmuştur. S.aureus ile enfekte süt oranının yüksek olması; sağım makinesi hatalarından kaynaklanan kontaminasyonların yüksek olma ihtimalini doğruladı. Fonksiyon hatalarından özellikle yüksek vakumun meme sağlığını olumsuz etkilediği ve mastitis prevelansında artışa neden olabileceği sonucuna varıldı
Özet (Çeviri)
The present study has aimed to investigate the effects of milking machine with faulty in vacuum and pulsation measurements on cow, bulk tank SCC and herd mastitis prevelans in dairy commercial farms. The research were performed in 5 commercial dairy farms with milking machine containing vacuum and pulsation failure. Samples of bulk tank milk and individual composite milk samples from cows lactating were taken from these farms. After the correction of milking machine faulty, samplings and measurements were repeated, SCC and microbiological examination were performed. The effect of milking machine failure on SCC and intramammary infections have been tried to put forward this way. In determining composite milk samples taken before and after correction of failure, respectively SCC average was measured as 696.08x1000/ml and 562.04x1000/ml. Difference between was statistically insignificant (p = 0.236,> 0.05). The average bulk milk SCC in farms before and after correction have been determined, the difference was statistically insignificant (p = 0.506,> 0.05). S. aureus were the most commonly isolated microorganism. A high proportion of udders infected with S. Aureus, was verified as the higher possibility of contamination due to milking machine faults. Functional faulties, especially high vacuum levels was found to have negative effects on teat health and caused an increase in mastitis prevalence