Poliamid esaslı protez kaide rezinlerinin bazı özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluating some properties of polyamide based denture base materials
  1. Tez No: 334160
  2. Yazar: HATİCE AĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KANSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal adezyon, Poliamid, Protez kaide materyalleri, Temas açısı, Yüzey pürüzlülüğü
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde artan sayıda ürün, esnek protez kaide materyali olarak pazarlanmaktadır. Poliamid esaslı protez kaide rezinleri de bu gruptadır. Ancak bu ürünlerin kullanılmasını destekleyen bilimsel çalışmalar sınırlıdır. Bu materyallerin klinik kullanılmalarının desteklenebilmesi için in vitro çalışmalara ihtiyaç vardır. Araştırmamızda geleneksel protez kaide rezinlerine alternatif olarak geliştirilen dört farklı poliamid esaslı protez kaide materyalleri, temas açısı, yüzey pürüzlülüğü, su emilimi ve suda çözünürlük, renk stabilitesi ve mikrobiyal adezyon yönünden ısıl döngü işlemine tabi tutulmadan önce ve sonra in vitro olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda poliamid esaslı kaide materyallerinin birbirileri ve kontrol grubu ile mukayesesi yapılmıştır. Kontrol grubu olarak geleneksel polimetilmetakrilat kaide rezini kullanılmıştır. Test parametrelerine göre bulgular değerlendirildiğinde; PA esaslı kaide rezinlerinin kendi aralarında farklılık gösterdikleri tespit edilmiş, ancak bu materyallerin geleneksel PMMA esaslı rezinlerle kıyaslandığında daha iyi ya da daha kötü oldukları gibi net bir sonuca ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing number of products are marketing as a flexible denture base materials. Polyamide based denture materials are also in this group. However, there is limited scientific investigation supporting the application of these materials. In vitro studies are needed for the clinical usage of these materials. In this research, four polyamide based denture base materials as an alternative of conventional denture base resin materials were examined by in vitro evaluating the contact angle, surface roughness, water sorption and solubility, color stability and microbial adhesion before and after thermocycling procedure. In the directions of the results, research data were compared with each polyamide denture base group and the control group. Polymethyl methacrylate based denture resin was used as a control group. When evaluating the obtained results based on the test parameters; PA based denture resins vary among themselves however a clear conclussion was not reached about PA denture base materials are better or worse than conventional PMMA.