Deneysel diyabetik sıçan testis dokusundaki değişiklikler üzerine oleuoropein'in koruyucu etkisinin incelenmesi
Protective effects of oleuropein on structural changes in the experimental diabetic rat testes
- Tez No: 334241
- Danışmanlar: PROF. ENVER OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, testes, oleuropein
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Diabetes mellitus (DM), mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla seyreden kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabetik erkeklerde, artmı? oksidatif strese bağlı olarak testislerde germ hücrelerinde apoptozisde artı? meydana gelmekte ve testiküler fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Akdeniz?de yeti?en bir bitki olan zeytinin yaprağında ki Oleuropein (OLE) son yıllarda antioksidatif etkiye sahip bir bitkidir. Bu çalı?mada, streptozotosin (STZ) ile olu?turulan deneysel diyabet modelinde OLE?nin, sıçan testis dokusundaki deği?iklikler üzerine koruyucu etkileri incelenmi?tir. Çalı?mada, 28 adet 8-10 haftalık Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 7 hayvan olacak ?ekilde 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. DM ve DM+OLE grubuna 50 mg/kg olacak ?ekilde tek doz STZ 0,1 M fosfat-sitrat tamponunda (pH: 4,5) çözdürülerek intraperitoneal (i.p) olarak uygulandı. Diyabet olu?tuktan sonra DM grubu belirlenip herhangi bir uygulama yapılmadı. DM + OLE grubuna ve OLE grubuna ise sadece OLE (10mg/kg/gün) 6 hafta süreyle oral yolla verildi. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek testis dokuları çıkarıldı. Testis dokularına Hematoksilen&Eozin, Periyodik Asit Schiff (PAS) ve TdT-mediated nick and labeling (TUNEL) boyamaları yapıldı. Testis dokusu örneklerinin bir bölümü ise spermatolojik incelemeler için kullanıldı. Diyabetik grup kontrol grubu ile kar?ıla?tırıldığında sperm sayısı, sperm motilitelerinde, vücut ağırlığı ile absolut testis, epididimis, sağ kauda epididimis, 2 vezikula seminalis, prostat ağırlıkları ve gonado-somatik indeks (GSI) de anlamlı azalmalar tespit edildi. DM+OLE grubu, DM grubu ile kar?ıla?tırıldığında vücut ağırlığı ile testis, epididimis ve sağ kauda epididimis ağırlıklarında önemsiz artı?lar sağladı. OLE tedavisi DM+OLE grubunda diyabetin neden olduğu epididimal sperm sayısı ve motilitelerindeki azalmalar üzerinde herhangi bir iyile?tirici etki göstermedi. OLE grubunda reprodüktif parametreler kontrol grubuna benzerdi. Histolojik incelemelerde, DM grubunda tübüllerde atrofi, dejenerasyon peritübüler konjesyon ve bazal membranda kalınla?ama mevcuttu. DM + OLE grubunda ise kontrol grubuna yakın histolojik bulgular gözlendi. TUNEL boyamada, diyabetik grupta apoptotik hücre artı? vardı. Diyabetik grup ile kıyaslandığında DM + OLE grubunda apoptotik hücre artı?ında anlamlı bir azalma belirlendi. Sadece OLE ugulanan gruba ait sıçan testis dokusunda, interstisyel doku ve seminifer tübüllerde dejenerasyon izlendi. Sonuç olarak, DM?nin olu?turduğu testiküler hasara kar?ı OLE'nin koruyucu etkilerinin gösterilmesi, diyabetin komplikasyonlarını önlemek için yeni tedavi yakla?ımlarının denenmesini sağlayabilir. Anahtar kelimeler : Diabetes mellitus, testis, oleuropein
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a chronic metabolic disease characterized by microvascular and macrovascular complications. In diabetic men, apoptosis increases in testicular germ cells and testicular dysfunction occurs, due to increased oxidative stress. The olive, Which is a plant growing in Mediterranean, includes OLE in its leaves Which recently revealed to effect as an antioxidative. In this study, protective effects of OLE on changes of the rat testicular tissue in streptozotocin (STZ) induced experimental model of diabetes were investigated. Twenty-eight Wistar albino male rats, aged 8-10 weeks were used. The experimental animals were divided into 4 groups that have 7 animals in each group. No application made to the control group. 50 mg/kg single-dose STZ was intraperitoneally (i.p) induced to DM and DM+OLE groups by dissolving on the 0,1 M phosphate-citrate buffer (pH: 4,5). After DM occured, the diabetic group did not receive any medication. OLE (10mg/kg/day) was given to DM + OLE group and only OLE (10mg/kg/day) was given to OLE group, orally for 6 weeks. Rats were decapitated at the end of the experiment and testicular tissues were removed. The testicular tissues were stained with Hematoxylin-Eosin, PAS and TUNEL. The remaining testicular tissue specimens were used for spermatologic examination. 4 When the DM group compared to the control group, it has caused considerable decreases in the sperm number, sperm molitities, body weight, the absolut testis, the epididymis with on the right side and the vesicula seminalis , the prostat weights. When DM+OLE group is compared to the DM groupthere were unimportant increases of the body weights, testes, epididymis and rigth kauda epididymis. Decreaseing of motility and count of epididymal sperm were not healed by OLE treatment in the DM+OLE group. Reproductive parameter OLE group were similiar to the control group. In histological examinations of diabetic group, there were atrophy of tubules, peritubular congestion, and thickening of the basement membrane. But in DM + OLE group, there were similar histological findings with control group. Diabetic group had a increase in apoptotic cell with TUNEL staining. There was a reduction in apoptotic cells in DM + OLE group compared to diabetic group. In the group only OLE administrated rat; interstitial tissue and seminiferous tubules had degeneration. As a result, determination of the protective effects of OLE against the testicular damage caused by DM, new treatment approaches may provide in order to prevent complications of diabetes.