Transforming growth factor β (TGFβ), nuclear factor kappa b (NF-KB), heat-shock 90β (HSP90β) ve e-kadherin proteinlerinin, testis dokusunda dağılımı üzerine, deneysel olarak oluşturulmuş diabet etkilerinin histolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Transforming growth factor (TGF β), nuclear factor kappa b (NF-KB), heat-shock 90β (HSP90β) and e-cadherin proteins, on the dıstrıbutıon of testicular tissue, ınvestıgatıon histologically and biochemicallly of effects experımental ınduced dıabetes
  1. Tez No: 398968
  2. Yazar: PELİN TOROS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabet, testis, NF-ĸB, TGFβ, Hsp90β, e-kadherin, Diabetes, testes, NF-ĸB, TGFβ, Hsp90β, e-cadherin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Diabet, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklara sebep olan kronik bir hastalıktır. Yüksek düzeylerdeki glukoz, proteinlerle birleşerek kimyasal olarak geri dönüşebilen glikolizasyon ürünlerine dönüşür ve bu dönüşüm kan glukoz düzeyi ile doğru orantılı olarak artar. Glukozun, kan damarlarının duvarında veya interstisyel dokularda kollajenle ve diğer uzun ömürlü proteinlerle oluşturduğu glikolizasyon bir seri kimyasal tepkime sonrasında geri dönüşümü olmayan glikolizasyon son ürünlerine dönüşür. Diabetin, gonadal fonksiyonları etkileyerek, düşük testosteron düzeyleri, testiküler disfonksiyon ve yetersiz spermatogenez oluşturduğu insanlarda ve deney hayvanlarında gösterilmiştir. Streptozosin (STZ) ile indüklenen sıçanlarda tip 1 diabet, hedef hücrelerdeki insülin reseptörlerini azaltmasından dolayı, pankreastan insülin salınmasını ve tirozin –kinaz reseptörlerini inhibe eder. Bunun sonucunda diabetik şartlar, testiküler oksidatif strese neden olur ve reprodüktif aktivitenin bastırılmasıyla sonuçlanır. Bu hastalığın hücre sinyal molekülleri eksenindeki tanımı, günümüzde halen tartışılmaktadır. Deneysel diabet oluşturulması sık çalışılan streptozotocin (STZ) ile sağlanmıştır. Çalışmamız; deney süresince (15 gün) ve bitiminde testis dokusunun histolojik, moleküler, biyokimyasal analizlerini içermektedir. Ana yolaklar için TGF-β, NF-ĸB , e-kadherin, hsp90β proteinleri seçilmiştir. Biyokimyasal olarak MDA, GSH ve GPX seçilmiştir. Çalışmamızda histokimyasal ve immünohistokimyasal rutin takip ve boyama prosedürü kulanılarak ışık mikroskobik analiz yapılmıştır. Elde edilecek sonuçlarla, olası hasarlanmalara yönelik, hücresel terapi çalışmalarının kurgulanması planlanmaktadır. Tip 1 diabetli sıçan testis testis dokularında, TGFβ, NF-ĸB ve, HSP90β, e-kadherin sinyal yolaklarının ve hücre adezyon moleküllerinin infertiliye olan etkisinin, moleküler düzeyde incelenmesi ana amacımızı oluşturmaktadır. TGFβ, NF-ĸB, Hsp90β ve e-kadherin proteinleri hücre içinde birçok sinyal yolağını ve birbirlerini tetikleyebilmektedirler. Diabete bağlı olası doku hasarlanmalarının tespiti amaçlı TGFβ, inflamatuar sürecin değerlendirilmesi amaçlı NF-ĸB ve hücre stabilizasyonun değerlendirilmesi amaçlı Hsp90β proteinlerinin analizi gerçekleştirilmiştir. Hücre - hücre adezyonu ve bütünlüğünün analizi ve diabetin olası hasarlarının gözlemi için e-kadherin molekülü immünohistokimyasal olarak çalışılmıştır. Diabetli grupta belirgin fibrozis ve inflamatuar değişiklikler ve spermatogenik hücre serisinde kayıp öne çıkan bulgulardır. TGFβ ve NF-ĸB ve immünoekspresyonu diabette artmış, Hsp90β ve e-cadherin immünoekspresyonu diabette azalmış bulunmuştur. Testis dokusunda deneysel diabetin; fibrotik, inflamatuar, hücre adezyon ve stabilizasyonunu bozucu bir duruma yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes is a chronic disease that casuses metabolic disorders in carbonhydrate, fat and protein. High levels of glucose combined with proteins are transformed into glycosylatıon chemically recyclable products and that conversion increases linearly with blood glucose level. Glucose in walls of blood vessels or interstitial tissues through the collagen and other long-life proteins created glycosylatıon are tansformed irreversible glycation end products after a series of chemical reactions. Diabetes affecting gonadal function, low testesterone levels, testicular dysfunctıon and formed imparied spermatogenesis has been shown in humans and experimental animals. Streptozotocin (STZ) induced type 1 diabets in rats, in target cells due to reduced insulin receptors, insülin release from pancreas and it's inhibits tryrosine-kinase receptors. As a result of diabetic conditions that causes testicular oxidative stress and result in supression of reproductive activity. This definition of the disease in the axis of cell signalling molecules is still being debated today. Induction of experimental diabetes is provided through frequently studied streptozotosin (STZ). Our study; throughout the experiment (15 days) and at the end, are included of testis histologic, molecular, biochemical analysis. TNF-β, NF-kB, e-cadherin, hsp90β were selected for the main pathway. MDA, GSH and GPX were selected biochemically.In our study, using routine follow-up was performed histochemical and immunohistochemical staining procedure and light microscopic analysis.The results to be obtained,for the potential to damage, cellular therapy studies are planned to be constructed. Type 1 diabetes in rat testis testes tissue, TGFβ, NF-Kb, HSP90β, e-cadherin signaling pathways and cell adhesion molecules of their effect on infertility, investigation at the molecular level is our main aim. TGFβ, NF-kB, Hsp90β ve e-cadherin proteins can trigger many signaling pathways and each other within the cell. Potential diabetes-related tissue damage to detect for TGFβ,to evaluate inflammatory process for NF-kB and Hsp90β for evaluating the stabilization of cell proteins analysis was performed. Analysis of cell-cell adhesion and integrity and e-cadherin molecules were studied by immunohistochemistry for observation of the potential damage of diabetes. In the diabetic group significant fibrosis and inflammatory changes and loss of series in germ cells are the most prominent findings. TGFβ and NF-kB expressionincreased in diabetes, Hsp90β and e-cadherin expression was found decreased in diabetes.Testicular tissue of experimental diabetes; fibrotic, inflammatory, cell adhesion and stabilization was found to lead to a disturbance situation.