Preoperatif değerlendirmede uzun ve kısa anamnezin anestezi tekniği ve komplikasyonları üzerine etkileri
The effects of long and short history for the preoperative evaluation on the anesthesia technic and complications
- Tez No: 334263
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZALEVLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anamnez, Anestezi Yönetimi, Morbidite, Preoperatif Değerlendirme, Anesthesia Manegement, History, Morbidity, Preoperative Evaluation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Preoperatif Değerlendirmede Uzun ve Kısa Anamnezin Anestezi Tekniği ve Komplikasyonları Üzerine Etkileri Amaç: ASA I grubu hastalarda preoperatif değerlendirme sırasında alınan kısa ve uzun anamnezin anestezi yönetimi ve komplikasyonlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Üniversitemiz etik kurul onayı alındıktan sonra cerrahi operasyon planlanan ASA I grubu 750 erişkin hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki (n=375) hastalar anestezi polikliniğinde preoperatif değerlendirme amacıyla belirlediğimiz beş temel sorudan oluşan sorgulama formu ile ikinci gruptaki (n=375) hastalar ise preoperatif değerlendirme kliniğimizde bulunan 26 sorudan oluşan geniş anamnez formu ile sorgulandı. Tüm hastalarda; anestezi polikliniğindeki değerlendirme sırasında geçen süre, ek tetkik veya konsültasyon istemi olup olmadığı, anestezi için seçilen ve uygulanan teknik, peroperatif ve postoperatif hemodinamik ve respiratuar veriler, kullanılan analjezik ajanlar ve yöntemleri ile operasyon sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar izlenerek kaydedildi. Bulgular: Kısa anamnez alınan hastaların preoperatif değerlendirmelerinde ortalama anamnez süreleri 38,52 saniye bulunurken uzun anamnez alınan grupta bu süre 103,17 sn olarak saptandı (p< 0.001). Preoperatif değerlendirme sırasında her iki grupta da benzer olarak 4 hastadan hikayedeki verilere göre ek konsültasyon isteme gereksinimi duyulmuştur. Her iki grup arasında anestezi yönetimi ve tercihi açısından bir fark bulunmadığı tespit edildi (p=0,340). Gruplar anestezi sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar açısından karşılaştırıldığında iki grup arasında fark olmadığı belirlendi (p=0,50),(p=0,27). Sonuç: Preoperatif değerlendirmede, ASA I grubu erişkin hastalarda kısa anamnez ile hikaye almanın uzun anamnez ile hikaye alınan hastalarla karşılaştırıldığında, anestezi yönetimi ve komplikasyonlarda değişiklik oluşturmadan preoperatif değerlendirme için gereken süreyi önemli ölçüde azalttığı belirlendi. Polikliniklerdeki bu zaman kazancının özellikle yoğun hasta potansiyeli olan büyük merkezlerde bir avantaj sağlayabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effects of Long and Short History for the Preoperative Evaluation on the Anesthesia Technic and Complications Purpose: In this study, we aimed to evaluate the effects of taking long and short history during the preoperative evaluation on the anesthesia management and complications in ASA physical status I patients. Materials and Methods: After obtaining approval from the institutional Ethic comittiee, ASA physical status I 750 patients undergoing elective surgical procedure were randomly allocated into two groups. The history from group I patients (n=375) were taken with a form containing 5 basic questions about preoperative evaluation, and the history from the group II patients (n=375) were taken with a regular preoperative patient evaluation form containing 26 questions in the anesthesia preoperative evaluation clinic. In all patients, the duration of time which patients spent during the preoperative evaluation, the number of patiens requiring additional tests or consultations to the other departments, anesthetic techniques, perioperative and postoperative haemodynamic and respiratory data, analgesic techniques, consumed analgesic agents and per and postoperative complications were assessed and recorded. Results: Mean duration of history in group I was found 38,52 seconds and 103,17 seconds in group II and it was significantly shorter in group I than in group II (p< 0.001). Additional consultation requirement was similar in two groups. According to their histories, 4 patients in both two groups required consultation and there was no significant difference in the number of patients requiring consultation between the groups. There were also no significant difference between the groups in anesthetic management and techniques in both two groups (p=0,340). Compared the groups, with regard to preoperative and postoperative complications there was no difference between two groups (p=0,50),(p=0,27). Conclusion: In ASA physical status I patients undergoing surgery, when the patients taken short history compared with the patients taken long history for the preoperative evaluation, short preoperative history provides significantly shorter duration of preoperative evaluation time than long preoperative history group, without causing any change in anesthetic management and complications. We concluded that gain in time could be advantage for the great hospitals