BIRADS 3 ve 4 meme lezyonlarının radyolojik ve patolojik korelasyonunun değerlendirilmesi
The evaluation of radiological and pathological correlation in BIRADS 3 and 4 lesions
- Tez No: 334274
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: BIRADS 3 ve 4 Meme Lezyonları, Meme Kanseri, BIRADS 3 and 4 Breast Lesions, Breast Cancer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
BIRADS 3 ve 4 MEME LEZYONLARININ RADYOLOJiK VE PATOLOJiK KORELASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş ve amaç: Kadınlarda en sık meme kanseri görülmekte ve bu oran gün geçtikçe artmaktadır. Meme kanserinin erken tanısı için ilgili klinikler arası ortak bir dil oluşturulması şart olmuştur. Bu amaçla geliştirilen BIRADS sistemi ülkemizde de yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada amaç, BIRADS 3 ve 4 olarak sınıflanan meme lezyonlarının değerlendirilmesi konusunda klinik deneyimimizin paylaşılmasıdır. Materyal ve metod:Bu çalışmada Ocak 2004-Ocak2010 tarihleri arasında genel cerrahi polikliniğine başvuran, meme ultrasonografisi ve mammografi tetkikleri sonucunda BIRADS kategori 3 ve 4 meme lezyonu tanısı alan 373 kadın hasta, retrospektif olarak incelendi. Bulgular:Yaş ortalaması 52. 3+-5. 9 (14-78) idi. BIRADS 3 lezyonlu 249 hastanın 3?inde (% 1. 2) malignite saptanırken, BIRADS 4 lezyonlu 124 olgunun 31?sinde (% 25) malignite görüldü. Yaş artışıyla birlikte BIRADS 4 lezyonlarda da artış olduğu saptandı. Patolojik veriler ışığında BIRADS sınıflandırmasının % 91. 2 duyarlı ve % 72. 6 seçici olduğu görüldü. Tartışma ve sonuç:Sonuç olarak, mamografi ve ultrasonografide saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak, malign lezyonların öngörülmesinde yardımcıdır. Literatürde çok değişken sonuçlar olmasına rağmen yaklaşık olarak BIRADS 3 lezyonlarda % 2-11, BIRADS 4 lezyonlarda ise % 25-67 arasında malignite oranları bildirilmiştir. Çalışmamızda benzer sonuçlar elde edilmiştir ve gruplar arası fark anlamlı bulunmuştur. BIRADS 3 lezyonlar düşük risk nedeniyle 6 aylık peryodlarla takip edilebilir. Ancak BIRADS 4 lezyonların yaklaşık dörtte biri malign?dir ve bu lezyonlara mutlaka uygun bir yöntemle biyopsi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATİON OF RADİOLOGİCAL AND PATHOLOGİCAL CORRELATİON İN BIRADS 3 AND 4 LESİONS Introduction:The rate of breast cancer, the most common cancer in women, is increasing day by day. The early diagnosis of breast cancer, a common language is a necessity between concerned disciplines. In this study, we started to use the BIRADS lexicon in our country also. In this study we aim to share our clinical experience about BIRADS 3 and BIRADS 4 lesions. Material and method: In this retrospectively planned study, the patients who were examined between January 2004 and January 2010 in general surgery policlinic at Farabi Hospital and classified as BIRADS 3 and 4 after breast USG and mammography were included. Findings:The median age was 52. 3+-5. 9 (14-78). While 3 of 249 BIRADS 3 classified patients was found malignant (1. 2% ), the 31 of 124 BIRADS 4 classified patients were malignant (25% ). BIRADS 4 lesions? rate increased parallel to the increase in age. Considering pathologic data, BIRADS lexicon was 91. 2 % sensitive and 72. 6 % spesific. Conclusion:In conclusion, placing mammographic and sonographic lesions into BI-RADS categories is useful for predicting the presence of malignancy. Despite the variable results, the malignancy rates of BIRADS 3 and 4 lesions were 2-11 % and 25-67 % respectively. Our results were similar to the ones in the literature and the difference between groups was statistically significant. BIRADS 3 lesions can be followed up once in every 6 months periods because of low cancer risks. But BIRADS 4 lesions should be biopsied with an appropriate method since quarter of them were malignant.